Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Över 800 deltog i sökandet efter försvunna 17-åringen

Fler än 800 personer deltog på onsdagen i sökandet efter den försvunna 17-åriga flickan vid Kinnekulle utanför Lidköping. Polisens sökande förstärktes då med frivilliga tillsammans med Missing People. Flera nya fynd gjordes under dagen.

Även om polisen beskriver dagen som utan genombrott så hittades flera föremål som tillhör den försvunna flickan. Föremål som kan ge polisen nya möjligheter att gå vidare i utredningen kring försvinnandet.

– Vid 17.30-tiden hittade vi föremålen som hör samman med de tidigare fynden och som vi med säkerhet kan säga tillhör Lisa Holm. Föremålen hittades inom 300 meter från det mobiltelefonfodral och delar av en telefon som vi tidigare har hittat, säger Stefan Gustafsson vid polisen i Västra Götaland.

Några timmar senare, vid 20-tiden, gjordes ytterligare fynd strax utanför det avspärrade området. Också den här gången rörde det sig om föremål som tillhör Lisa Holm.

– Familjen har bekräftat att det är hennes personliga tillhörigheter, säger Stefan Gustafsson.

Och uppslutningen för att försöka hitta Lisa Holm har varit oerhört stor.

– Det är ett otroligt engagemang och positivt att man hör av sig till polisen, säger Ulla Brem, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Tipsen kommer bland annat från personer som befann kring kaféet vid 18.30-tiden där flickan senast sågs på söndagskvällen då hon slutade sitt arbetspass. Ulla Brem vill inte säga vad tipsen innehåller.

– Det är svårt att säga vad de har gett så här långt men vi arbetar aktivt med att undersöka dem, säger hon.

Lisa Holms moped stod parkerad bakom kaféet (syns i ringen längst upp i kartan). På andra sidan vägen hittades en handske i anslutning till en lada. Längre söderut hittades delar av en mobiltelefon. Foto: Google maps, TT

Redan under tisdagen gjorde polisen två fynd, en handske som hittades i en lada och delar av en mobiltelefon och ett mobiltelefonfodral. Det är en kilometer mellan de båda fyndplatserna.

Ladan söktes igenom under onsdagen utan att några fynd kunde göras.

– Mobiltelefonen och handsken är sannolikt den försvunna flickans men vi inväntar dna-svar innan vi vet helt säkert, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Läs mer: Försvinnandet är en gåta för kollegorna på kaféet

Foto: Missing People

På onsdagen bad polisen även om hjälp från frivilligorganisationen Missing People in i sökandet efter flickan. Vid 16-tiden hade omkring 300 personer samlats vid det café där flickan senast sågs och några timmar senare hade siffran stigit till 800.

– Vi har omkring 800 personer, de flesta ur lokalbefolkningen men några har rest 15 mil för att hjälpa till. Det är ett fantastiskt engagemang, sa Kenneth Söderlund, pressansvarig i Missing People som befinner sig på plats.

Sökandet kom att pågå till strax efter 21 och beräknas återupptas klockan 9 på torsdagsmorgonen. Enligt Kenneth Söderlund har flera olika fynd gjorts, vad det rör sig om vill han dock inte säga.

All tillgänglig polispersonal har också satts in. Den koncentrerar sitt sökande inom det område med en radie på 600 meter som spärrats av kring den ena fyndplatsen.

Enligt ägaren till Blombergs säteri finns en gammal kalkgruva och flera ödetorp i sökområdet.

– Det är öppna fält med en del skogspartier och vi kommer att gå med en armslängds avstånd 20–30 personer i bredd och söka av området, berättar Kenneth Söderlund. Nu hoppas vi hitta flickan vid liv.

Enligt Expressen har även polisens Gärningsmannaprofilgrupp (GMP) kallats in i sökandet.

Polisen har också begärt ut alla kortbetalningar som har gjorts på kaféet de senaste dagarna och all mobiltrafik i ett särskilt område.

– Det är en arbetsmetod som vi använder när vi misstänker grova brott. Det är självklart för oss att titta igenom det för att se om det finns någon händelse inne på kaféet med någon kund som kan ha ett samband med försvinnandet, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

– Vår arbetshypotes är att hon har blivit utsatt för ett brott och vi misstänker att någon har rövat bort henne i avsikt att skada eller utnyttja henne på något sätt. Sedan kan man bara hoppas att hon är oskadd men det vet vi inte än, vi vet inte vad som har hänt henne.

Händelsen utreddes först som ett olaga försvinnande men har av polisen nu uppgraderats till brottet människorov. Det finns ingen misstänkt person i nuläget.

Med föräldrarnas tillstånd gick polisen igår ut med namn och bild på den saknade 17-åringen som heter Lisa Holm och är hemmahörande i Skövde. Polisen hoppas att det kan bidra till fler tips från allmänheten.

Läs mer: DN:s Hanna Fahl jobbade på samma kafé: ”Enda ställe där jag aldrig varit rädd”


Fler artiklar.Försvunna flickan

• DN:s samlade rapportering om den försvunna 17-åringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.