Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/over-900-doda-i-covid-19-vi-anar-en-dampning-som-vi-hoppas-ska-halla-i-sig/

SVERIGE

Över 900 döda i covid-19: ”Vi anar en dämpning”

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på måndagens presskonferens.
Foto: Lotta Härdelin

Totalt 919 personer har nu rapporterats döda i Sverige till följd av sjukdomen covid-19. Siffran är inte absolut, då påskhelgen har inneburit en eftersläpning i rapporteringen, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Men vi anar en dämpning som vi hoppas ska hålla i sig, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Ytterligare 20 dödsfall rapporterades på måndagen då myndigheterna höll sin samlade presskonferens. Siffran ger inte en fullständig bild, då Folkhälsomyndigheten räknar med en eftersläpning av rapporteringen under påskhelgen.

Eventuellt ger antalet nya intensivvårdsfall en aning om hur smittspridningen ser ut, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på dagens presskonferens. Det senaste dygnet har 20 nya intensivvårdsfall rapporterats, till totalt 859.

– Möjligen är trenden att det minskar något. Vi kan konstatera att det i alla fall inte är någon kraftig ökning, sade han.

Omkring en femtedel av landets samlade intensivvårdskapacitet har ännu inte utnyttjats, förklarande Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Svensk sjukvård har näst intill fördubblat antalet intensivvårdsplatser under de senaste månaderna.

– Det finns nu 1.093 intensivvårdsplatser, att jämföra med de 526 platser som fanns när vården började sin omställning, sade hon.

Nästan 11.000 har bekräftats smittade i Sverige, vilket är en ökning med runt 500 personer sedan i söndags.

Enligt siffror från intensivvårdsregistret är nästan 40 procent av de som intensivvårdats i Sverige över 65 år. De vanligaste sjukdomstillstånden bland de intensivvårdade är hypertoni, alltså högt blodtryck, och diabetes.

Men de sjukdomar som är klassade som riskfaktorer gäller främst de som är äldre, förklarar Anders Wallensten.

– Det är framför allt åldern som är en riskfaktor och det är bland de äldre som man har sett att vissa sjukdomar är överrepresenterade, sade han och fortsatte:

– Det handlar också om hur man har klarat luftvägsinfektioner tidigare, så om man har haft problem tidigare är det bra att tala med sin läkare.

Det går än inte att se när toppen i smittspridningen är nådd, och inte heller när Sverige kan komma att lätta på restriktionerna. Enligt Anders Wallensten krävs först mer information om vad vi har byggt upp för skydd i befolkningen. Det i sin tur är avhängigt på när man kan börja göra antikroppstester, ett test som än inte har lanserats, och när man kan lära sig mer om immuniteten mot covid-19.

– Så småningom kommer det göras breda studier på immunitet, och vi kommer att få kunskap om hur långvarig den är. Allt kommer att vägas in för att man ska kunna veta om man kan släppa på restriktionerna kring den allra sköraste gruppen, sade han till TT.

Folkhälsomyndigheten ska också se vad som sker i andra länder när de börjar lätta på restriktionerna.

– Vi har tack och lov valt en ganska hållbar strategi i och med att vi inte har stängt ned på samma sätt som många andra länder. Så det är lättare att hålla ut under en längre tid, sade han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt