Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/over-tusen-barn-med-i-olaglig-kartlaggning/

SVERIGE

Över tusen barn med i olaglig kartläggning

Bild 1 av 3 ”Total” kallas datafilen med polisens stora register av romer. I polisens interna datasystem ligger den i en mapp som döpts till ”Kringresande”. Bokstavsförkortningen POMS betyder Polisområde mellersta Skåne. Det är där, hos polisen i Lund, som registret skapats.
Bild 2 av 3
Bild: Här är en bild av hela polisens kartläggning av 4 029 romer, i en starkt förminskad version. De äldsta romerna i polisens register som återfinns i toppen av detta träd föddes på 1800-talet och har hunnit avlida. De yngsta som registrerats är två år gamla.
Bild 3 av 3 Tusentals romer i alla åldrar och i olika delar av landet har systematiskt kartlagts av polisen, med adresser och födelsedata. En blå figur i registret representerar en man eller pojke, röda figurer står för kvinnor och flickor.

Svensk polis har upprättat ett olagligt register över romer. Totalt innehåller det 4.029 människor spridda över hela landet. Registret anses värdefullt av polisen, används i polisarbetet och är öppet för ett stort antal anställda.
Över tusen av de registrerade är barn. Det finns exempelvis 52 tvååringar i polisens romska register. Anledningen till att de förts in där: de har fötts i romska familjer.
Registret visar inte brottslighet. Många vuxna som hamnat där är ostraffade. Det handlar om en kartläggning av släktband: ett biologiskt baserat register.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in