Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Överåklagare: Finns anledning att misstänka brott

Efter DN:s avslöjande om polisens register inleds nu en förundersökning vid riksenheten för polismål. Överåklagare Mats Åhlund säger att det finns anledning att misstänka brott.

Under morgonen upprättade polisen i Skåne en anmälan mot den egna myndigheten. Anledningen var DN:s avslöjande om att åtminstone ett 70-tal personer har tillgång till ett register över romer. Bland personerna i registret finns bland annat icke-kriminella, småbarn och avlidna.

Anmälan gick via enheten för internutredningar till åklagarna vid riksenheten för polismål. Där har överåklagare Mats Åhlund nu fattat beslutet att inleda en förundersökning.

– Jag har tagit del av uppgifterna som framgår i DN och har för avsikt att inleda en förundersökning för brott mot personuppgiftslagen, säger Mats Åhlund.

Han har försäkrat sig om att registerfilen och information är säkrad, men har ännu inte fått alla uppgifter från polisen.

– Jag gör ändå bedömningen att det finns anledning att misstänka att ett brott har begåtts. Personuppgiftslagen är mycket strikt, och det finns ingående bestämmelser om vad man får göra och inte göra med personuppgifter.

Gäller utredningen de som upprättat registret, eller kan även de som tagit del av uppgifterna misstänkas?

– Jag vill överhuvudtaget inte spekulera i vem eller vilka som kan omfattas av en utredning. Men tittar man i PUL så är det förbjudet att behandla känsliga uppgifter som etniskt ursprung. Behandling omfattar både insamlande och nyttjande av uppgifterna.

Polisen säger att en brottsutredning ligger till grund för registret, kan det vara en godtagbar anledning?

– Jag vill inte gå in på det. Det måste undersökas, men polisen har rätt att registrera uppgifter inom en förundersökning. Jag vill titta närmare på det innan jag gör en bedömning.

Brott mot PUL kan ge upp till två års fängelse om brottet är uppsåtligt eller sker på grund av grov oaktsamhet. 

Samtidigt som åklagarens förundersökning inleds har även Diskrimineringsombudsmannen (DO) påbörjat en utredning. DO har kontakt med Datainspektionen, JK och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för att avgöra hur myndigheterna ska hantera frågan. Även Justitieombudsmannen har mottagit flera anmälningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.