Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Överfulla sjukhus granskas efter larm

Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har inlett en inspektion av flera storsjukhus efter larm om missförhållanden under sommaren. DN:s granskning av Sveriges åtta universitetssjukhus visar samtidigt att patientsäkerheten sätts på spel när sjukhusen överbelägger vårdavdelningar.

– Vi har stött på patienter som ligger i korridorer och i utrymmen där de inte ska vårdas, säger Carina Forsberg, tillsynschef på Socialstyrelsen.

Granskarnas oanmälda besök avslöjade flera regelbrott och har lett till att Socialstyrelsen inlett granskningsärenden på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Universitetssjukhuset MAS i Malmö (UMAS) och på Östra sjukhuset i Göteborg.

– På de sjukhusen har de i perioder stora problem med överbeläggningar. Vi tycker inte att de har tillräckligt grepp om situationen, säger Carina Forsberg.

Patienter har bland annat vårdats på ställen där de inte har tillgång till ringklocka, toalett och syrgas. I rum avsedda för två eller fyra personer har ibland fler patienter vårdats än vad rummen är avsedda för. Sjukhusen har inte heller alltid haft de 80 centimeter mellan sängarna som reglerna föreskriver.

– Det finns ingen samlad stati­stik över antalet överbeläggningar, men vi får fler och fler signaler från läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som tyder på att problemet ökar, säger Carina Forsberg.

DN:s granskning visar att universitetssjukhusen under sommaren dragit ned kapaciteten med cirka en tredjedel. När personalen går på semester minskas antalet vårdplatser. Den personal som arbetar under semesterperioden får i vissa fall ansvara för fler patienter än när avdelningen är fullt bemannad.

När sjukhusen blir överbelagda tvingas personalen ibland att flytta patienter mellan avdelningar.

– Det vet alla att om man flyttar från en avdelning till en annan så ökar risken för vårdrelaterade infektioner. Dessa är ett jättestort problem. Vi har oanständigt höga siffror, säger Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Patrik Gille-Johnson, biträdande överläkare på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset Solna, har kritiserat den svenska sjukvården för de ständigt återkommande överbeläggningarna och varnat för de risker dessa medför.

– En hel del studier visar att risken för smittspridning ökar vid överbeläggning.
Överbeläggningar leder över lag till sämre vård, enligt Patrik Gille-Johnson.

– När personalen får mer att göra ökar risken för att den glömmer bort eller inte hinner med de basala hygienrutinerna. Patienter som borde bli isolerade riskerar att inte bli det. Och patienter placeras på avdelningar där det finns plats och inte alltid på ”rätt” avdelning.
 

Det är inte första gången Socialstyrelsen granskar vilken konsekvens överbeläggning har på patientsäkerheten. När myndigheten förra året gjorde oanmälda besök på sex sjukhus visade det sig att platssituationen var ansträngd och att överbeläggningar och utlokalisering av patienter snarare var regel än undantag.

Sommarens granskning genomförs tillsammans med Arbetsmiljöverket. Verket har i år skärpt tonen för att få bort överbeläggningen och hotar flera sjukhus med viten på hundratusentals kronor. Men Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg är inte nöjd. Han vill höja vitesbeloppen radikalt.

– Jag är inte främmande för viten på miljontals kronor. Höga viten är ett effektivt sätt att få landstingen att följa arbetsmiljö­lagen.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.