Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Övergivna björnungar har avlivats

De ungar som övergavs av en björnhona i Funäsdalen i Härjedalen i fredags har avlivats. De tre ungarna var på tisdagen i så dåligt skick att de inte kunde räddas, uppger polisen i Jämtlands län.

– Vi vill inte att de ska lida. Vi undersökte deras tillstånd och kunde konstatera att de var i ett sånt skick att det var inte lämpligt att låta dem var kvar, säger kriminalinspektör Andrew Sörensson.

Fakta: Björnarna i Funäsdalen

Fem pojkar åkte i fredags offpist i Funäsdalen och råkade då köra rakt över ett björnide. En av dem, en tolvårig pojke, drogs ner i boet av en björnhona. Pojken blev biten och riven av björnen men klarade sig utan livshotande skador.

Honan lämnade sedan idet och sina tre ungar. Polisen har bedömt att hon inte är farlig för allmänheten och att hon därför inte bör avlivas.

(TT)

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.