Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/overgodningen-okar-nar-fiskodlingar-vaxer/

SVERIGE

Övergödningen ökar när fiskodlingar växer

Bild 1 av 6 Nils-Erik Vigren fiskar upp grönalger. ”Givetvis känner vi djupt för våra efterkommande. Vi vill inte lämna ifrån oss ett område som är förstört”, säger han.
Foto: Linda Forsell
Bild 2 av 6 Bruno och Ann-Christin Wedin har sin stuga vid vattnet. ”Varför ska vi ha en industri här som ingen vill ha? Så här ser det ut efter 5-6 år. Förstå hur det kommer se ut om 15-20 år”, säger Bruno.
Foto: Linda Forsell
Bild 3 av 6 I dag finns fyra större fiskodlingar utanför Västernorrlands kust, nu vill företagen utöka odlingarna.
Foto: Linda Forsell
Bild 4 av 6 Fiskodlingar vid höga kusten genererar foderrester som sprids i vattnet och ökar fosfor- och kvävehalterna som påverkar tillväxten av alger.
Foto: Linda Forsell
Bild 5 av 6 Marcus Lindberg, Nils-Erik Vigren, Dag Sjögenbo, Bruno Wedin, Ann-Christin Wedin, Kerstin Sjögenbo och Roger Nordin. Konsekvenserna av fiskodlingar vid Höga kusten oroar flera av de boende som nu vill stoppa odlingarna.
Foto: Linda Forsell
Bild 6 av 6

Problemen med övergödning och bottendöd i Östersjön riskerar att förvärras. I världs­arvet Höga kusten planeras nu för större fisk­odlingar, som skulle innebära ökade utsläpp av kväve och fosfor. Samtidigt påverkas närmiljön och boende i området har tröttnat på att inte längre kunna bada.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in