Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/overgodningen-okar-nar-fiskodlingar-vaxer/

SVERIGE

Övergödningen ökar när fiskodlingar växer

Bild 1 av 6 Nils-Erik Vigren fiskar upp grönalger. ”Givetvis känner vi djupt för våra efterkommande. Vi vill inte lämna ifrån oss ett område som är förstört”, säger han.
Foto: Linda Forsell
Bild 2 av 6 Bruno och Ann-Christin Wedin har sin stuga vid vattnet. ”Varför ska vi ha en industri här som ingen vill ha? Så här ser det ut efter 5-6 år. Förstå hur det kommer se ut om 15-20 år”, säger Bruno.
Foto: Linda Forsell
Bild 3 av 6 I dag finns fyra större fiskodlingar utanför Västernorrlands kust, nu vill företagen utöka odlingarna.
Foto: Linda Forsell
Bild 4 av 6 Fiskodlingar vid höga kusten genererar foderrester som sprids i vattnet och ökar fosfor- och kvävehalterna som påverkar tillväxten av alger.
Foto: Linda Forsell
Bild 5 av 6 Marcus Lindberg, Nils-Erik Vigren, Dag Sjögenbo, Bruno Wedin, Ann-Christin Wedin, Kerstin Sjögenbo och Roger Nordin. Konsekvenserna av fiskodlingar vid Höga kusten oroar flera av de boende som nu vill stoppa odlingarna.
Foto: Linda Forsell
Bild 6 av 6

Problemen med övergödning och bottendöd i Östersjön riskerar att förvärras. I världs­arvet Höga kusten planeras nu för större fisk­odlingar, som skulle innebära ökade utsläpp av kväve och fosfor. Samtidigt påverkas närmiljön och boende i området har tröttnat på att inte längre kunna bada.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in