Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Övergreppen i Köln – det här har hänt

Polisen i Köln har nu fått in över 500 anmälningar om trakasserier under nyårsnatten. DN:s korrespondent Jan Lewenhagen reder ut vad som har hänt.

1. Vad hände egentligen på nyårsnatten i Köln?

Bilden har klarnat efterhand. Polisen kallades till den öppna platsen mellan järnvägsstationen och Kölnerdomen eftersom uppemot 1 000 män befann sig där och fyrade av raketer och smällare. Flera av männen var rusiga av alkohol och andra droger.

2. Vad hände sedan?

Efter midnatt började små grupper av män att antasta passerande kvinnor, offren har i efterhand vittnat om händer som var överallt. Kvinnorna blev också bestulna. I dagsläget har polisen fått in mer än 500 anmälningar.

3. Hur kunde polisen på nyårsdagens morgon hävda att nyårsfirandet varit lugnt?

Det är fortfarande en gåta. Justitieminister Heiko Maas (S) sade nyligen i en intervju att ingen kan vara så naiv och tro att man kan förtiga en sådan sak.

4. När kom sanningen i dagern?

Redan på nyårsdagen kom de första berättelserna från drabbade kvinnor på Facebooksidan Nettwerk Köln. Även i lokaltidningen vittnade på nyårsdagen en första kvinna om händelserna.

5. Teg medierna?

Nej. Köln-polisen höll en första presskonferens den 3 januari, om denna rapporterade de flesta. Det som blivit uppmärksammat är att public service-kanalen ZDF väntade en dag med att rapportera. Chefen beklagade detta strax därpå.

6. Vet man vilka gärningsmännen var?

Några är gripna. Från början talade den nu avsatte polischefen om män med nordafrikanskt eller arabiskt utseende. I dag tror polisen att det till övervägande del handlar om män från Marocko och Tunisien som rest till Köln från flera olika omgivande städer, även från städer i andra västeuropeiska länder.

7. Vilka politiska konsekvenser har händelserna fått?

Det talas om ett före och efter Köln, att ingenting blir sig likt efter händelserna, att flyktingdebatten kommer att ta en helt annan riktning.

Den allra första demonstrationen på platsen handlade dock om kvinnofrid. I lördags höll det islamfientliga Pegida en demonstration i Köln som polisen sedan upplöste med hjälp av vattenkanoner.

8. Hur har regeringen agerat?

Förbundskansler Angela Merkel har talat om vedervärdiga brott som måste bestraffas hårt utan hänsyn till härkomst. Hennes parti CDU beslutade i helgen att verka för en skärpt lagstiftning där en flykting som döms till villkorligt fängelse har förverkat sin rätt till asyl. Koalitionspartnern Socialdemokraterna verkar inte ha några invändningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.