Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Överklagar asylboende – rädd för att korna ska störas

Korna riskerar att bli störda av asylboendet, hävdar grannarna. Djuren på bilden är inte samma som de som omtalas i artikeln.
Korna riskerar att bli störda av asylboendet, hävdar grannarna. Djuren på bilden är inte samma som de som omtalas i artikeln. Other: Erland Vinberg/TT

Grannarna överklagar ett planerat asylboende i Singeshult i Ljungby kommun. De befarar att korna ska bli störda så att mjölkproduktionen minskar. ”Jag tror att man är rädd för de människor som kommer”, säger Kent Danielsson på miljö- och byggnadsnämnden.

I juni skrev Migrationsverket ett avtal med företaget Le Filateli som ska driva asylboendet i det gamla fängelset i Singeshult, rapporterar SVT Nyheter. Anläggningen är tänkt att rymma cirka 110 personer.

Kommunen har redan gett tillstånd att ändra i detaljplanen för att genomföra bygget, men projektet stöter på patrull hos grannarna som har lämnat in en överklagan till länsstyrelsen. De fruktar att mjölkproduktionen ska minska om korna blir störda. Anläggningen ligger också så nära lantbruket att djuren kan smittas av sjukdomar som salmonella, står det i överklagan.

”Vi som bor nära det tilltänkta boendet och bedriver lantbruk med mjölkproduktion är mycket kritiska till att man ska placera flyktingar på en fallfärdig före detta fångvårdsanstalt mitt ute i ödemarken”, skriver grannarna.

Le Filatelis vd Ahmad el Heich säger till Smålänningen att det är vanligt att folk blir oroliga innan ett asylboende öppnar, framför allt för att det ska bli ”liv och störande ljud”.

– När det väl öppnar brukar närboende få en mer realistisk bild. Jag samarbetar med en flyktingförläggning i Hovmantorp. Där fanns också folk som klagade, men samma personer märkte inte när det öppnade. De som klagar brukar vara de som startar klädinsamling först, säger han till tidningen.

Migrationsverket har ingen kommentar till innehållet i överklagan.

– Vi har skrivit ett avtal med leverantören, vilket betyder att vi anser att han uppfyller kraven på den här typen av boende. Vi har ingenting att säga. Enligt lagen har man rätt att överklaga, så får vi se vad beslutet blir, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på myndigheten, till DN.

Kent Danielsson (C), som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Ljungby kommun, har läst överklagan och tycker att rädslan är lite överdriven.

– Det finns ju inga belägg för mina ögon att djuren skulle ta skada av att det är människor i närheten. Jag tror att man är rädd för de människor som kommer, säger han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.