Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Övervikt bland barn har blivit en klassfråga

Fetma och övervikt bland barn ökar kraftigt i vissa delar av Stockholms stad – och sjunker samtidigt i andra delar. Siffror som DN har tagit fram visar att barnfetma mer och mer blir en klassfråga. Dessutom är skillnaderna stora mellan Stockholm och Västerbotten.

Barnfetma är en klassfråga, skrev en grupp medicinska experter på DN Debatt i fredags.
Siffror som DN har tagit fram visar att skillnaderna mellan olika delar av Stockholm växer.

– Fetma drabbar ofta barn i resurssvaga familjer. Dessa familjer ställer framför allt inte samma krav på vården, men ibland kan det även finnas sociala och språkliga barriärer. Om dessa barn får behandling blir resultatet detsamma som för andra grupper, säger Pernilla Danielsson, barnsjuksköterska och en av författarna till debattartikeln.

Övervikt och fetma är ofta vanligare i områden med socioekonomiska problem, som låg köpkraft.

– Samtidigt som problemet växer i länets resurssvaga områden har andelen barn med fetma och övervikt minskat i länets resursstarka delar under de senaste åren, fortsätter Pernilla Danielsson.

Om man tittar på siffrorna för hela Stockholms län ser det därför ut som att andelen barn med övervikt och fetma har legat på samma nivå under de senaste åren.

Ett stort problem för vårdplanering och forskning är att det saknas nationell statistik. Att DN publicerar siffror för fyraåringar beror på att det är den enda åldersgruppen vars uppgifter ställts samman på ett jämförbart vis genom fyraårskontroller.

Vad gäller tioåringar finns uppgifterna endast i olika typer av journaler på varje skola.

Men utifrån studier på mindre grupper säger forskningen att mellan 15 till 20 procent av alla tioåringar är överviktiga. Andelen med fetma ligger mellan 3 och 5 procent.

Mellan 1980 och 2000 ökade antalet barn med fetma och övervikt kraftigt. Sedan planade ökningen ut, men antalet har legat kvar på samma höga nivå.

– Vi forskare har börjat frukta att kurvan ska vända uppåt igen. En färsk studie på vuxna visar en sådan utveckling, säger Pernilla Danielsson.

Att andelen pojkar med fetma ökar i resurssvaga områden talar även för en negativ utveckling.

– Men vi vet inte alls hur det ser ut för tonåringar, vilket inte alls är bra ur ett folkhälsoperspektiv, säger Pernilla Danielsson.

I debattartikeln påtalade experterna även att vissa landsting i stort sett saknar behandling av barnfetma. Samtidigt visar statistik att det är i ett av dessa län, Västerbotten, som problemet med övervikt är som störst.

År 2011 var andelen överviktiga fyraåriga flickor 6 procent fler i Västerbotten i jämförelse med Stockholms län, där det finns en handlingsplan.

Varför hjälper inte Västerbotten barn med fetma?

– Det stämmer inte riktigt. Här finns några projekt. Men vi har diskuterat varför vi har så höga siffror. Det kan bero på att vi har fler lågutbildade, traditionell skogshuggarkost och mycket bilåkande. Nu ska vi se över vårt remissförfarande så att barnen kommer vidare och får hjälp, säger Karin Lundström (S), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.