Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ovning-pa-migrationsverket-skapade-panik-bland-anstallda/

Sverige

Övning på Migrationsverket ”skapade panik” bland anställda

Foto: Anders Wiklund/TT

Under fredagen skickades ett brev med pulver till Migrationsverket i Umeå, samtidigt som ett hotfullt samtal ringdes in och brandlarmet gick.

Allt var en övning – men det visste inte personalen om.

– Vissa fick panik, en grät och några ville inte stanna på jobbet, säger en anställd till SVT.

Rätta artikel

Enligt Migrationsverket hade man informerat personalen både skriftligt och muntligt om att en övning skulle hållas, men inte när eller på vilket sätt.

– Övningen gick ut på att det skulle vara ett riktat hot mot Migrationsverket i Umeå och en fingerad brand. Efter övningen ska det hållits någon form av genomgång med de omkring 60 medarbetare som deltog i övningen, säger presskommunikatören Pierre Karatzian till SVT Västerbotten.

Enligt den anställde som SVT pratat med, som vill vara anonym, hade de vid något tidigare möte informerats om att det hålls övningar i bland. Då hade den anställde tänkt på en vanlig brandövning, och var inte alls förberedd på att någon skulle få pulver över sig efter att ha öppnat ett brev och att någon annan strax därefter skulle få ta emot ett hotfullt samtal.

– Jag tycker att det är helt obefogat med en sådan här övning. Man vet inte vad folk gått igenom tidigare i sina liv och att försätta folk i såna här krissituationer är onödigt.

Det var först när brandlarmet gått och alla samlats på en uppsamlingsplats utanför lokalerna som man förklarade att allt var en övning.

– Det är givetvis olyckligt om enskilda medarbetare upplevt obehag under övningen. Det är något man får ta till sig och fundera vad som går att göra annorlunda till framtida övningar, säger Pierre Karatzian till SVT.

Övningen kommer nu att utvärderas tillsammans med de anställda i Umeå.