Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

P-piller för män

Kondom eller sterilisering? Nej, män som i dag vill skydda sig under samlag har inte så många alternativ att tillgå. Frågan är: när kommer p-pillret för män?

I fjol fyllde p-pillret 50 år. Trots det finns det ännu bara att tillgå för kvinnor.

Forskningen har under lång tid arbetat för att få fram ett preparat även för män. Så – varför lanseras det då aldrig?

Rent medicinskt skulle ett p-piller för det manliga könet, naturligtvis, se annorlunda ut än de som tagits fram för kvinnor.

Till skillnad från kvinnan så har mannen en kontinuerlig produktion av könsceller – alltså spermier – och saknar en variation i cykler. För att stoppa produktionen av spermier krävs att man blockerar signalerna från hjärnan.

Vad som då sker är att hormontillförseln till testiklarna stoppas, vilket dock också medför att mannen tappar lust och intresse för sex.

För att nå balans krävs med andra ord två preparat: ett som stänger av signalerna till hjärnan och ett som tillför extra testosteron.

Rätt substanser finns att använda – och har så gjort i över 30 år – enligt forskarna. Men viljan från läkemedelsföretagen har hittills inte varit tillräckligt stor. Inom branschen råder en övertygelse om att p-piller för män helt enkelt inte är tillräckligt attraktivt på marknaden.

Därtill bedöms problemen och riskerna vara osäkra.

De regelverks om gällde då p-pillret för kvinnor kom ut på marknaden var inte på långa vägar lika omfattande som dagens. Nu är det i det närmaste nolltolerans mot biverkningar och kraven på dokumenterad säkerhet är höga.

Inom branschen är det ett stående skämt att p-piller för män alltid är ”fem till sju år bort”.

– Det är vad folk har sagt sedan 1960-talet, sade Andrea Tone, professor vid McGill University i Montreal, i fjol till nyhetsbyrån AP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.