Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pablo tvingades av planet – nu prövar Högsta domstolen fallet

Pablo Acosta Gomezs fall tas nu upp av Högsta domstolen. Arkivbild.
Pablo Acosta Gomezs fall tas nu upp av Högsta domstolen. Arkivbild. Foto: Lotta Härdelin

Flygbolaget gick med på att betala ersättning till Pablo Acosta Gomez som tvingats av flygplanet. Men inte som diskrimineringsersättning – vilket gjorde att själva diskrimineringsfrågan inte prövades.

Nu tar Högsta domstolen upp fallet för att granska frågan om man kan betala sig fri från en prövning.

För nästan tre år sedan tvingades Pablo Acosta Gomez av flygplanet efter ha påståtts kommunicera med en passagerare med utländskt utseende. 

Pablo Acosta Gomez menar att han blev diskriminerad på grund av sitt utländska utseende. Medan flygbolaget Braathens Regional Aviation, tidigare Malmö Aviation, menar att det var ett säkerhetsarbete eftersom kabinpersonalen uppfattade att Pablo Acosta Gomez och den andra passageraren haft avvikande beteende. 

I tingsrätten yrkade Diskrimineringsombudsmannen på 10.000 kronor i diskrimineringsersättning. Flygbolaget var villigt att betala beloppet, dock som en ”goodwillersättning” och inte som en diskrimineringsersättning. Tingsrätten meddelade då dom utan att pröva själva diskrimineringsfrågan.   

Pablo Acosta Gomez har vägrat ta emot pengar och vill i stället att flygbolaget erkänner att han blivit diskriminerad. 

För DO är den stora frågan om man ska kunna betala sig fri från en prövning om en kränkning har skett. 

Nu meddelar HD att den ska pröva fallet. 

– Vi fick veta detta i dag och det är glädjande att HD tar upp den här frågan till prövning, säger Martin Mörk chef på processenheten på DO och fortsätter: 

– Det har stor betydelse – inte bara för Pablo Acosta Gomez utan andra personer som riskerar att inte få sina kränkningar prövade.

Vilken fråga är det Högsta domstol ska pröva? 

– Det finns flera frågor av vikt. Den som hittills varit i fokus handlar om det ska vara möjligt att köpa sig fri från en prövning om diskriminering. En annan fråga, som HD kanske prövar först, handlar om diskrimineringsskyddet ens gäller ombord på flygplan.

Läs mer: Tvingades av planet – fallet överklagas till Högsta domstolen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.