Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/paket-med-misstankt-radioaktivt-amne-tappat-pa-arlanda/

Sverige

Paket med radioaktivt ämne tappat på Arlanda

Ett paket innehållande ett radioaktivt ämne tappades på lördagskvällen från en vagn vid gate 10 på Arlanda flygplats. Räddningstjänsten ryckte ut och kunde vid 22-tiden konstatera att inget läckage hade skett.

Larmet inkom vid 20.30-tiden, från räddningstjänsten på Arlanda, om ett paket innehållande ett radioaktivt ämne tappats.

Räddningscentral mitt, som tog emot larmet, skickade ut nio enheter med specialresurser för att hantera radioaktivt läckage.

Vid 22.30-tiden kunde man avsluta insatsen och paketet fick åka vidare. 

– Det var ett paket märkt med en radiaksymbol som ramlat från en vagn. Det är inget konstigt paket, sådana fraktas dagligen. Det hände även förra veckan att paket ramlade från en vagn, säger Tommy Wållberg, ledningsoperatör Räddningscentral mitt. 

Varför det ramlar två paket på Arlanda på kort tid vill inte räddningstjänsten spekulera i, men man bedömer inte att hanteringen av paketet misskötts.

– Ingen av gångerna har det varit något läckage och även om det varit det så hade det varit lindrigt eftersom det är så svaga styrkor som får fraktas på flygplatser och flygplan, säger Tommy Wållberg.

Radioaktiva ämnen klassas som farligt gods av Transportstyrelsen. Exempel på saker som kan innehålla radioaktiva ämnen är brandvarnare, vissa mätinstrument och vissa pacemakers.