Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/palme-hyllades-stillsamt/

SVERIGE

Palme hyllades stillsamt

Ett kvarts sekel efter mordet på en statsminister. Olof Palme hyllades stillsamt i Stockholm på måndagen.

– Det känns väldigt, väldigt sorgligt, men man känner sig också stark. Det är sorgligt för att man tänker på hur mycket Palme hade kvar, hur mycket han hade kunnat vara med och göra. Men man känner sig också stark för att nu, äntligen efter 25 år, är det inte bara mordoffret Olof Palme vi talar om, utan det är politikern, det är internationalisten, ideologen, sade partiordförande Mona Sahlin till TT vid Palmes grav intill Adolf Fredriks kyrka.

På 25-årsdagen av mordet lade hon och partisekreteraren Ibrahim Baylan ner en stor krans i grönt och röda rosor från partiet vid graven. En hedersvakt intill med Sveriges, Socialdemokraternas och FN:s flaggor fällde fanorna.

Personer kom och gick, lade ner blommor och tände minnesljus. Äldre besökare tog av kepsar och mössor och bugade i respekt.

Också vid mordplatsen, bara ett par hundra meter därifrån, fanns rosor och ljus. Där stod 66-åriga Inger Landvall från Stockholm på måndagen. Hon säger att hon även på morgonen dagen efter mordet kommit dit. Hon visste då inte om mordet, men undrade varför poliser och människor samlats.

– Jag frågade en man bredvid mig vad som hade hänt. Då vände han sig till mig och så säger han: ”Tror du mig om jag säger att Olof Palme dog där på trottoaren i natt?” Nej, sade jag – det kan du inte mena. Då får du gå och fråga en polis i så fall, svarade han, säger Landvall.

– Jag kan inte säga att jag var någon anhängare av Palme. Men det som hände då var något som berörde hela svenska folket. Vår oskuld togs på något sätt, fortsätter hon.

Klockan 23.21, exakt 25 år efter mordet på Olof Palme, hade ett 50-tal människor samlats för att hedra hans minne på mordplatsen. Många tände ljus och lade röda rosor på marken.

Bland dem som kommit fanns Anna-Lena och Leif Kruse. De var där för 25 år sedan när de fick reda på vad som hänt och ville komma dit även i kväll.

– Han var verkligen en person värd att minnas. När det hände kunde vi först inte förstå det, att en statsminister kunde bli mördad.

Paula Winnerton hade också kommit för att tända ljus.

– Olof Palme gjorde så mycket, speciellt för tredje världen. Han var verkligen en rättvis person.

Vid tidpunkten för mordet hölls en tyst minut. En annan av dem som kommit till mordplatsen var förre ministern Leif Pagrotsky (S).

Hur minns du Olof Palme?

– Jag minns honom som en dominerande politiker under den tiden jag blev politiskt intresserad. Det var en person med starka värderingar och en person som blickade framåt.