Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Palmegruppen söker information om avliden man

03:09. Palmegruppen redogör för utredningen 30 år efter mordet på Olof Palme.

Palmegruppen är mycket intresserad av uppgifter om en man som ägde ett vapen av samma typ som användes att skjuta statministern. Mannen uppges ha ogillat Palme och påstod att han sålt vapnet när utredarna ville se det. För några år sedan tog han sitt liv.

– Vi kommer att ha vår tipstelefon öppen och hoppas förstås få ny information, framför allt om hans vapen, sade spaningsledare Dag Andersson under den pressträff som Palmegruppen hade på torsdagen.

Dag Andersson namngav den avlidne och berättade att han hade sin bostad i närheten av biografen Grand där Olof och Lisbet Palme var på bio strax före mordet.

Palmegruppen har under årens lopp försökt kartlägga samtliga kända vapen som skulle kunna ha använts vid mordet. Mannen hade licens på en revolver av märket Smith & Wesson, vilket är en av de möjlig modellerna. När han uppmanades att visa upp sin revolver för utredarna så hörde han aldrig av sig. När utredarna senare frågade efter vapnet svarade mannen att han hade sålt det till en okänd person.

Enligt Dag Andersson ogillade mannen Olof Palme.

– Han hade förlorat stora summor i aktieaffärer: Samma dag som Olof Palme mördades hade han beslutat om en skatt på aktier, berättar Dan Andersson.

Några år senare hörde mannens bror av sig och berättade att han var orolig. Mannen hade varit deprimerad. När polisen ringde på hos honom så sköt han sig i bröstet och tog sitt liv.

Mannens revolver har aldrig återfunnits och Palmegruppen är mycket intresserade av uppgifter om vapnet.

Dag Andersson berättade också om andra spår som Palmegruppen fortfarande arbetar med. Många vittnen har berättat om personer som har använt walkie talkies under mordkvällen.

– Det finns ett 80-tal sådana iakttagelser och det är för många för att kunna avfärda, säger Dag Andersson.

Även det så kallade Sydafrikaspåret är fortfarande intressant. Palmegruppen är framför allt intresserad av att kunna identifiera två personer som fångats på bild på Arlanda dagen efter mordet, när de lämnade Sverige.

Hans Melander, gruppchef för Palmegruppen avfärdade däremot den så kallade fantombilden som publicerades bara några dagar efter mordet. Han menade att bilden har lett till en mängd tips som inte har något med mordet att göra.

– I nuläget bedömer vi att den bilden inte föreställer gärningsmannen, sade Hans Melander.

Han uppmanade eventuella vittnen att inte binda upp sig vid personer som liknar fantombilden.

DN frågade Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare hur de hanterar nya tips som gäller Christer Pettersson. I måndags skrev Ulf Dahlsten, tidigare statsekreterare hos Palme, om några sådana tips på DN Debatt.

– Det är juridiskt komplicerat, eftersom han är den enda personen som är friad för mordet. Vi kan inte göra några aktiva insatser i hans fall, svarade Kerstin Skarp.

LÄS MER: Mordet på Olof Palme: nytt vittne pekar ut agent

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.