Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Palmeutredningen har lidit av favoritspår

Foto: Rolf Söderberg

Kommentar. Vi vet faktiskt inte vem som mördade Olof Palme. Det är viktigt att komma ihåg när olika teorier presenteras. Det saknas hållbara bevis mot såväl Christer Pettersson som andra gärningsmän.

När 30 år nu har gått sedan Olof Palme sköts ner på öppen gata i Stockholm, fortsätter debattörer att lägga fram sina teorier om vem eller vilka som mördade Sveriges statsminister. Den diskussionen är självklar och nödvändig, men ibland vore det kanske bra att de som skriver ibland visade lite större ödmjukhet. De har faktiskt inget säkert svar på mordgåtan.

De mest tvärsäkra är kanske de som påstår att mordet är "polisiärt uppklarat". Att Christer Pettersson friades i domstol betraktar de mer som juridisk teoretiserande.

Men Svea hovrätt hade goda skäl att ogilla mordåtalet. Bevisen mot Christer Pettersson var mycket svaga.

Den som anser att Lisbet Palmes och andra vittnens utpekande av Christer Pettersson är säkra bevis borde studera utredningen av mordet på utrikesminister Anna Lindh år 2003. Vi vet numera att Mijailo Mijailovic är mördaren. Han fångades på bild med övervakningskameror. Trots att det mordet skedde mitt på dagen, på NK i Stockholm, fanns mängder av fel i ögonvittnenas första berättelser. I rikslarmet hette det att mördaren bar en nerblodad grön militärjacka. Anna Lindhs sällskap Eva Franchell, som försökte knuffa undan MIjailovic, hade mycket svårt att beskriva mördarens utseende.

Det är inte konstigt att vittnen minns fel när något fruktansvärt sker snabbt och oväntat. Minnena blir förstås ännu sämre när tiden går och polisen dessutom skickar ut felaktiga fantombilder på gärningsmannen, som skedde efter Palmemordet. Flera ögonvittnen från Sveavägen berättar att de hade svårt att skilja på vad de såg själva och vad de senare har fått veta från andra.

Palmeutredningen har lidit svårt av att ha bundit sig vid olika favoritspår. Först var det PKK, och därefter Christer Pettersson. Det är häpnadsväckande att en del andra tips inte har utretts noggrannare under alla dessa år. Den man som utredarna nu intresserar sig för, död sedan 2008, är känd av utredarna åtminstone sedan början av 90-talet.

Att lösa mordet nu, 30 år senare, är förstås svårt. Hans Melander , chef för Palmegruppen, säger att han inte vill binda sig vid någon teori, vilket är klokt.

Några fakta är ändå svåra att komma förbi. Makarna Palme bestämde sig sent för att gå på bio denna kväll. Beslutet att promenera hem togs efter föreställningen. Att de skulle passera affären Dekorima vid hörnet Tunnelgatan-Sveavägen avgjordes bara några minuter före mordet.

Så mördaren måste ha bestämt sig sent att slå till just denna kväll, just denna plats, för 30 år sedan.

Mer om Palme

Olof Palme – aristokraten som blev socialist
I dag är det 30 år sedan Olof Palme sköts till döds i Stockholm. Hans eftermäle präglas av paradoxer. Aristokraten som blev socialist. Individualisten som blev ledare för Sveriges största politiska kollektiv. Litteraturälskaren som kom på kant med kultureliten. Amerikavännen som angrep USA:s regering. Antikommunisten som omfamnade Fidel Castro. Palmekännaren Henrik Berggren tecknar ett porträtt av den mördade statsministern.

När politiken tog över mordutredningen
Han var en man att lita på: länspolismästare Hans Holmér.
Så resonerade regeringen efter mordet på Olof Palme och snart pågick en mordutredning präglad av politisk klåfingrighet. Men jakten på mördaren misslyckades och misstankarna om mörkläggning fick fäste.
Trettio år senare går det inte att stoppa spekulationerna och konspirationsteorierna.

Palmeutredningen har lidit av favoritspår
Kommentar. Vi vet faktiskt inte vem som mördade Olof Palme. Det är viktigt att komma ihåg när olika teorier presenteras. Det saknas hållbara bevis mot såväl Christer Pettersson som andra gärningsmän.

Fyra spår i Palmemordet
Under årens lopp har det presenterats flera olika teorier om vem eller vilka som mördade statsminister Olof Palme. Här är några av de vanligaste teorierna, vad som talar för respektive mot dem.

Sönerna om Olof Palme
Trettio år har gått efter mordet på Olof Palme. När två söner betraktar en pappa – vem ser de? Karin Eriksson har träffat Joakim och Mårten Palme.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.