Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pappa döms för vållande till annans död på sin dotter

Uddevalla tingsrätt dömer en man för grovt vållande till annans död på en treårig flicka. Flickan dog under våren förra året efter att ha fått i sig ett starkt narkotiskt preparat som förvarades i hennes pappas lägenhet. 

Uppdatering 180314 kl 11.27 Texten har tillfogats en rättelse

Den treåriga flickan dog i maj förra året efter att ha fått i sig ämnet karfentanil. Det är en syntetisk opioid som är mycket starkare än morfin och har tidigare använts för att söva elefanter. 

Hennes pappa döms nu för grovt vållande till annans död. Straffet blir ett år och sex månader. 

Enligt domen ska pappan genom oaktsamhet ha orsakat sin dotters död genom att han har förvarat karfentanil i sin bostad på ett sådant sätt att flickan har kunnat få i sig en så hög dos att hon avled. 

Anledningen till att brottet bedöms som grovt är att preparatet anses mycket farlig och att detta har förvarats åtkomlig för barnet. 

Efter att flickan förts till sjukhus gjorde gjorde polisen en undersökning i pappans bostad, där flickan befunnit sig. Man hittade då en 135 milliliters flaska med preparatet.

Farbrodern frias från vållande till annans död men döms för grovs narkotikabrott. Han döms till tre års fängelse. 

Männen häktades kort efter flickans död, men släpptes senare. De häktades igen i januari, efter att åklagaren i fått besked från medicinska och tekniska undersökningar. 

Hur flickan fick i sig preparatet är inte klarlagt. 

Rättelse: I en tidigare version skrevs felaktigt att två personer dömts för vållande till flickans död. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.