Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pappa tvingade dotter spela psyksjuk

Från sju års ålder isolerades den nu 18-åriga flickan i hemmet. Pappan fick felaktigt över 100 000 kronor i månaden för att vårda henne. Försäkringskassans polisanmälningar om fusk har ökat, visar nya siffror.

Flickan bedömdes lida av allvarliga funktionshinder och kunde inte gå i skolan. Men hon rymde hemifrån och anmälde pappan för olaga hot.

Mannen väntas bli åtalad misstänkt för grovt bedrägeri och bidragsbrott, enligt City Malmö. Flickan omhändertogs och en utredning visade att diagnoserna var felaktiga och att flickan hade "en hög funktionsnivå".

Vera Muholjic på Försäkringskassan i Malmö vill inte uttala sig om flickan eftersom fallet är sekretessbelagt. Omprövningar av ersättningen görs vartannat år — men man gör inte alltid en ny medicinsk utredning, enligt Muholjic.

– Vi ifrågasätter inte diagnoser. Vi tittar på vilket hjälpbehov som finns utifrån olika diagnoser, säger hon.

Ingen ansvarig på Malmö stad vill uttala sig medan det pågår en rättslig process. Även åklagaren Bo Birgersson hänvisar till sjukvårdssekretess. Han hoppas dock att fallet kommer att rikta ljuset mot hela bidragssystemet, särskilt då en person vårdas av anhöriga.

– Incitamentet för den anhöriga att bli frisk är inte så starkt eftersom situationen för omgivningen då försämras. Kanske skulle det bästa vara att få professionell hjälp och komma loss från sin familj, säger han.

Den senaste tiden har flera fall av bidragsfusk uppmärksammats. På tisdag väcks åtal mot ett tiotal personer i Halland som kan ha lurat till sig uppemot hundra miljoner kronor.

Karl-Arne Ockel, utredare vid polisen i Halland, menar att det är lätt att fuska.

– Assistanssamordnarna, alltså bolagen, har inget ansvar gentemot Försäkringskassan. De har bara ett avtal med de handikappade. Bolagen står utanför och kan göra mycket pengar på det här, säger han.

Fram till den sista september i år har totalt 1 141 bidragsbrott, av alla typer, polisanmälts av Försäkringskassan — jämfört med 1 035 under 2010. Just assistansersättningar, 35 fall har polisanmälts i år, tar tid att utreda.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) anser att fusket är "extremt allvarligt".

– Dels är det brott som handlar om stora pengar. Dels riskerar det att misstänkliggöra människor som på goda grunder både behöver och får assistansersättning, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.