Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/pappor-tar-ut-fler-dagar-med-barnen/

Sverige

Pappor tar ut fler dagar med barnen

Enligt Försäkringskassan har den tredje reserverade månaden i föräldraförsäkringen fått fler pappor att ta ut dagar med sina barn. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Den tredje reserverade månaden i föräldraförsäkringen har verkligen fått pappor att ta ut fler dagar med barnen, enligt en ny analys av Försäkringskassan.

Men förändringen är störst i vissa samhällsgrupper och myndigheten efterfrågar åtgärder.

Rätta artikel

– Det verkar som att de här reserverade månaderna har haft effekt på utvecklingen mot ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen barn och familj på Försäkringskassan, till TT.

1995 respektive 2002 infördes de första två reserverade månaderna, som ena föräldern inte kan överföra till den andra. Enligt statistiken fick de papporna att öka sina uttag. I januari 2016 infördes sedan den tredje månaden.

Nu visar FK:s analys, som släpps på tisdagen, att även tredje månaden fått effekt. Pappor till barn födda 2016 har i genomsnitt tagit ut 4,1 föräldraförsäkringsdagar fler under barnets två första år än pappor gjorde tidigare.

Enligt Wallin är effekten av införandet av den tredje månaden mindre än de två första månadernas, men att det kanske inte är så märkligt eftersom de första två började från lägre nivåer.

– Men all ökning är bra. Det här påverkar jämställdheten i arbetslivet, hur barn har tillgång till sina föräldrar och att ha ett mer jämställt uttag är ju ett av de jämställdhetspolitiska målen, säger Wallin.

Andelen pappor som nu har tagit ut minst 90 dagar har ökat från 36 till 40 procent, de som tog ut minst 60 dagar ökade från 50 till 53 procent medan 68 procent har tagit ut minst 30 dagar – en ökning från 65 procent.

Uppdelad föräldraförsäkring har tidvis varit en het politisk potatis i Sverige. Försök av regeringen att införa fler reserverade månader har stoppats av oppositionen.

Analysen från Försäkringskassan visar nu att det främst är pappor med medelhög utbildning som har ökat sitt uttag och det tror Försäkringskassan beror på att många av dem redan låg nära 90 dagar och passade på fullt ut när den tredje månaden kom.

De med lägre utbildning har inte påverkats lika mycket, och de som inte tar ut någon föräldrapenning alls har redan tidigare visat sig svåra att nå, säger Wallin.

– Vi vet till exempel att män som är egenföretagare tar ut lite mindre och att vissa utrikes födda män tar ut färre dagar men jag tror inte att man kan generalisera allt för mycket där.

Tidigare undersökningar har visat att normer och attityder till föräldraledighet påverkar mer än ekonomiska förutsättningar, enligt Wallin. Men också arbetsgivares attityd spelar in, påpekar hon.

Försäkringskassan skriver i sin analys att ”effekten av den tredje reserverade månaden visar att det behövs ytterligare förändringar för att nå ett mer jämställt uttag för alla grupper”. Men trots det vill inte Alexandra Wallin nämna några politiska åtgärder som skulle kunna vara lämpliga.

– Vår främsta uppgift är att informera om föräldraledigheten, att det är en flexibel försäkring som kan utnyttjas på många olika sätt och om vilka konsekvenser dina val får, säger hon.

Läs mer: Så maximerar du föräldraledigheten