Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Paret i Mantorp mördades brutalt

Paret hittades döda i sitt hus i Mjölby kommun.
Paret hittades döda i sitt hus i Mjölby kommun. Other: Jeppe Gustafsson/TT

I två års tid fantiserade den 24-årige mannen om att han ville döda någon. Den 11 juni köpte han två olika sorters tejp, en fiskfilékniv och ett luftvapen. Enligt åklagaren valde han sedan ut sina offer – ett äldre par på en gård i Mantorp – av en ren slump. I dag, tisdag, åtalades han för dubbelmord och för bedrägeri. 

Enligt åtalet kom den 24-årige mannen till parets hus söndagen den 11 juni. Han tvingade dem först att göra en överföring från ett sparkonto till ett uttagskonto. Han slog den 70-årige mannen i tinningen.

Sedan tejpade han växelvis fast mannen och hans 62-årige hustru vid deras köksstolar. Därefter knivskar han dem så att de förblödde.

Brottet beskrivs som unikt av polisen, att en så ung och tidigare ostraffad person begår ett så grovt våldsbrott. 

– Vi förstår inte det kraftiga övervåld paret utsattes för, sa biträdande spaningsledare Patrik Sjögren under den presskonferens som polis och åklagare höll i samband med att åtalet mot den 24-årige mannen väcktes på tisdagen.

Läs mer: Ostraffad 24-åring åtalas för dubbelmord 

Den tekniska bevisningen mot mannen är omfattade. Polisen hittade hans dna på resterna av en blå plasthandske han använde när han tejpade paret. Hans fingeravtryck återfanns på den 70-årige mannens mobiltelefon och de skoavtryck som fanns i huset visade sig vara identiska med ett par skor som mannen ägde och använde. På golvet hittades också en kula från ett så kallat soft-air gun, som visade sig komma från ett luftvapen 24-åringen hanterat.

Spår från skorna, arbetsskor av storlek 47, säkrades i köket. Skorna återfanns hemma hos 24-åringen när han greps tre ånader senare.
Spår från skorna, arbetsskor av storlek 47, säkrades i köket. Skorna återfanns hemma hos 24-åringen när han greps tre ånader senare. Foto: Polisen

– Han har medgett att han var där, att han var med och tejpade paret och att han tog ut pengarna. Men han förnekar mord och menar att paret levde när han lämnade dem. Någon annan, som han inte vill peka ut, ska ha varit med, kommenterade åklagare Helena Gestrin 24-åringens inställning till misstankarna.

Hon var dock noga med att understryka att polisen inte kunnat hitta några som helst spår efter någon annan individ i huset – spåren som finns tillhör antingen 24-åringen eller paret – en man i 70-årsåldern och hans 62-åriga hustru.

Vad gäller huset var det i princip orört. Gärningsmannen har inte letat runt efter värdesaker eller pengar, allt som skedde i huset skedde i köket där samtliga spår säkrades.

Den silvertejp som användes kom att leda polisen till rätt gärningman. Kombinationen av inköp av silvertejp och eltejp gjorde att 24-åringen hamnade på en lista med för polisen högintressanta personer.
Den silvertejp som användes kom att leda polisen till rätt gärningman. Kombinationen av inköp av silvertejp och eltejp gjorde att 24-åringen hamnade på en lista med för polisen högintressanta personer. Foto: Polisen

Polisens kartläggning av mannen visar att han samma dag lämnade sitt hem i Mullsjö, Västergötland. Han körde via Jönköping, köpte ett soft-air gun med gaspatroner och kulor. Sedan köpte han två olika sorters tejp, silvertejp och svart pvc-tejp samt en kniv avsedd för att filea fisk.

Det är hans mobiltelefon som dokumenterat färden, som efter inköpen gick vidare på E4:an, upp mot Mantorp.

– Så vitt vi kunnat se var det en slump att han stannade vid just det här parets gård. Vi har inte hittat några som helst kopplingar mellan honom och paret, sade Helena Gestrin under presskonferensen.

Efter det brutala mordet menar åklagaren att 24-åringen direkt efteråt satt sig i sin bil, körde till Borensberg, tog ut pengarna och körde hem igen, med ett stopp i Linköping. Ingen av hans nära anhöriga eller hans familj har lagt märke till något speciellt efter att mannen kom hem den där dagen. Han har betett sig precis som vanligt.

Paret påträffades döda den 12 juni av en nära anhörig.

– Vi vidtog genast väldigt värdefulla åtgärder som gjorde att vi kunde komma vidare i utredningen. Utan den viktiga tekniska undersökningen och den spårsäkring som skedde hade vi stått slätt, konstaterade Gunilla Broman, utredningsledare.

Spårningen av tejpen och skoavtrycken som man också lyckades identifiera var avgörande. 24-åringen begärdes häktad innan NFC:s besked om att man också hade en dna-träff på honom.

När polisen letade efter det soft-air gun som han köpt in visade det sig att han lämnat tillbaka det till butiken där den köpts. Det låg kvar på butiken lager – och bar spår av den 70-årige mannens blod på kolven.

Mannen greps och häktades tre månader efter dådet.

Åklagaren Helena Gestrin vill inte spekulera om motivet. Att mannen under två års tid fantiserat om att döda någon har han varit helt öppen med, han har också fått vård, så väl tvångsvård som på frivillig basis för sina psykiatriska besvär. Han hade också ekonomiska problem.

– Men vad hans avsikt var den här dagen kan bara han svara på. Han gjorde inköpen av tejp och kniv samma dag, vilket tyder på att han planerade i alla fall något, konstaterade hon under presskonferensen.

Helena Gestrin utgår från att det kommer att göras en rättspsykiatriskundersökning av mannen i samband med rättegången. 

Den börjar den 27 februari och håller på i sju dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.