Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Paret Reinfeldt separerar

Fredrik och Filippa Reinfeldt.
Fredrik och Filippa Reinfeldt. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans hustru landstingsrådet Filippa Reinfeldt separerar. Nyheten kom dagen efter uppgifter om att familjen sålt sin villa i Täby.

Separationen meddelades i ett kort mejl från statsministerns pressavdelning. När hans presschef, Roberta Alenius, kontaktades för att verifiera mejlets riktighet ville hon inte kommentera saken vidare:

– Vi har skickat ut ett mejl. Det som står i det mejlet är den enda informationen vi ger, säger Roberta Alenius till DN.se.

Så sent som i tisdags kom uppgifter om att familjen Reinfeldt sålt villan i Täby norr och Stockholm och i samma område köpt ett bostadsrättsradhus. Det är där som statsministern nu kommer att vara folkbokförd.

Paret Reinfeldt gifte sig 1992 och har tre barn tillsammans, 18, 16 respektive 11 år. Det är ännu inte känt om separationen är tänkt att leda till en skilsmässa. Makar som har gemensamma barn tvingas till sex månaders betänketid innan en skilsmässa kan gå igenom om de har hemmavarande barn under 16 år. Detta gäller även om båda makarna är överens om att skiljas.

S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld tror inte att separationen kommer att påverka varken Fredrik eller Filippa Reinfeldts politiska karriärer.

– Det beror ju lite på omständigheterna, men så som det här hittills har gestaltat sig har jag svårt att se att det skulle få några politiska konsekvenser överhuvudtaget. Om det i samband med separationen uppdagas saker som kommer till offentligheten väldigt negativt skulle det möjligen kunna påverka, säger Ulf Bjereld till TT.

Ulf Bjereld drar paralleller till Göran Perssons skilsmässa 2002.

– Det blev inga konsekvenser då, och jag har väldigt svårt att se att detta skulle få några politiska konsekvenser.

Filippa Reinfeldt har varit sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting sedan 2006. Hennes presstalesperson säger att hon inte vill kommentera separationen.

Pressmeddelandet i sin helhet:

"Hej!

Här kommer ett mail för att informera er om att Fredrik och Filippa Reinfeldt har separerat. Fredrik Reinfeldt kommer att vara folkbokförd på familjens gemensamma bostadsrättsradhus.

Vänliga hälsningar,

Pressavdelningen"

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.