Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/partier-och-valjare-splittrade-nar-religionsfriheten-stalls-pa-sin-spets/

52 sek. Pernilla fick stå upp för hela religionsfriheten. När hon fick reda på att Bromölla ville förbjuda anställda att be på arbetstid anmälde hon sig själv.
SVENSK POLITIK

Partier och väljare splittrade när religionsfriheten ställs på sin spets

Religion har blivit politik. Frågor om slöjor, omskärelse och religiösa friskolor splittrar block, partier och väljargrupper – det visar DN/Ipsos.

SD har tagit täten i debatten och övriga partier famlar.

– Jag tror att religiösa minoriteter kommer att få det svårare att leva i Sverige. De får ett sämre liv, helt enkelt, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 11 ”Jag ber ju aldrig om något privat på arbetstid. Men jag kan be Gud om hjälp inför ett svårt samtal”, säger Pernilla Franklin.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 11 ”Människors självbestämmande och frihet är grundläggande premisser i den svenska samhällsmodellen. Det säger sig självt att det står i konflikt med religioner som vill hävda en högre rätt, säger Dana Pourkomeylian, tidigare aktiv i Cuf.
Foto: Lucas Persson/CUF
Bild 3 av 11 ”Religionsfrihet är inte i första hand en frihet från religion. Det är en frihet för den som har en religiös tro att få leva ut den”, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 11 ”Religionsfriheten blir ett signalord som olika aktörer använder för sina syften”, säger Christer Sturmark, tidigare ordförande för Humanisterna.
Foto: Andreas Apell
Bild 5 av 11 ”Partierna är splittrade och famlar efter att hitta sammanhängande svar”, säger Timbroförläggaren Andreas Johansson Heinö.
Foto: Anders Wiklund/TT
Bild 6 av 11 ”Att muslimer inte ska få bygga religiösa samlingslokaler över huvud taget, det tycker jag är att gå alldeles för långt”, säger Sverigedemokraternas Mattias Karlsson.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 7 av 11 ”Din religion får du sköta på fritiden”, säger Eric Berntsson (SD), kommunalråd i Bromölla.
Foto: anders hansson
Bild 8 av 11 ”Jag kände att jag som kristen kunde göra något”, säger Pernilla Franklin, här på väg till jobbet på socialförvaltningen i Bromölla.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 11 ”Religionsfriheten är det viktigaste för integrationen”, säger Bromöllabon Jaffar Khatab.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 11 ”Det finns inte särskilt stort manöverutrymme för religiösa uttryck i vårt samhälle”, säger värderingsforskaren Bi Puranen.
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 11 ”Just nu är det muslimerna som känns mest främmande”, säger Leila Ali Elmi, MP.
Foto: Anders Hansson