Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Partiernas mejl och intranät hackade

Flera riksdagspartier kan ha fått sina datasystem hackade. I ett anonymt mejl hävdar ”dödshackarna” att de gjort dataintrång hos alla partier. Enligt riksdagens säkerhetchef har det varit en it-incident kopplad till partiernas mejlsystem. Centerpartiet polisanmälde intrånget vid lunchtid.

Riksdagen informerade på torsdagskvällen alla riksdagspartier om en ”it-incident” som sedan anmäldes till Säpo och Rikskrim.

Säkerhetschefen John Arentoft bekräftar uppgifterna, men vill inte kommentera ärendet närmare.

– Jag kan säga som så här, att vi ha haft en dialog med partierna om en it-relaterad incident. Jag vill påpeka att det rör inte riksdagens it-miljö, utan den för respektive parti. Vi har informerat Säpo som hänvisat till Rikskrim, som utreder it-brott, säger han.

Samtidigt har ett anonymt mejl kommit till flera tidningar från hackare som påstår sig ha gjort intrång i alla partiers datasystem.

John Arentoft kan inte bekräfta om det är denna incident det handlar om.

Som bevis på att man hackat partiernas mejlsystem har hackarna i ett anonymt mejl till flera tidningar skickat med skärmdumpar från mejlboxar och intranät. En tycks vara hämtad från pressekreteraren Jonas Nyströms (C), mejlbox.

Skärmdumpen visar epost som han fått från Kristdemokraterna och skickat vidare internt.

Centerpartiets pressavdelning reagerade med bestörtning på uppgifterna på fredagsmorgonen.

– Vi ska undersöka saken och återkommer så fort vi kan, säger Ingrid Hedenvind Brask, presschef på Centepartiet.

Vid lunchtid hade man upprättat en polisanmälan.

– Det är nu en polisiär fråga och vi kommer inte att kommentera detta, skriver Ingrid Hedenvind Brask i ett sms.

Gruppen som uppger sig stå bakom dataintrånget kallar sig lite ironiskt för ”dödshackarna”, och hävdar att de utförde samma aktion mot Sverigedemokraterna förra valet – och nu har gett sig på alla partier.

”Dödshackarna” hävdar att de tagit sig in i Vänsterpartiets intranät, och skickar en bild på att de är inloggade.

Enligt presschefen Marie Antman är det svårt att dra några slutsatser av bilden.

– Jag kan inte säga om det är äkta eller inte. Vi har inte något intranät som vi använder aktivt, har inte gjort det på minst ett år. Logotypen på bilden är också gammal, säger hon.

Det övriga ”bevismaterialet” består av en bild på källkod som uppges komma från Moderaternas sajt och en bild som tycks komma från ett Googlekonto hos Miljöpartiet.

Det finns också en lång lista på mejladresser som hackarna skriver att ”man haft stor anvädning av”.

Det ska antagligen förstås som att det är konton som de hävdar att de varit inne i. Listan, som består av över hundra mejladresser, är hämtade från Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Sara Kvarnström, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen, bekräftar för DN att de har varit inkopplade i ärendet, men att ingen polisutredning för närvarande pågår.

– Rikskriminalpolisen har inte fått in någon polisanmälan.

Säkerhetspolisen uppger att de ”känner till ärendet”, men att de inte har några kommentarer i övrigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.