Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/partiet-som-satsar-mest-pengar-i-eu-valet/

Sverige

Partiet som satsar mest pengar i EU-valet

Bild 1 av 4 Partier lägger ned stora pengar på att kampanja på traditionellt vis med utomhusaffischering.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 4 Partier lägger ned stora pengar på att kampanja på traditionellt vis med utomhusaffischering.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 4 Alice Bah Kuhnke (MP) har tusentals följare i sociala medier där hon kampanjar inför EU-valet.
Foto: Anette Nantell/DN/TT
Bild 4 av 4 Även Annie Lööf (C) använder sociala medier för att föra ut politiska budskap.
Foto: Magnus Hallgren

Inför EU-valet satsar partierna stora pengar på kampanjer. Att använda sociala medier är kostnadseffektivt för den kandidat som lyckas få andra att sprida sitt budskap vidare.

– Men mycket pengar och synlighet i sociala medier översätts inte direkt i antalet röster, säger Kajsa Falasca som är forskare i politisk kommunikation.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Centerpartiet är det parti som satsar i särklass mest på EU-valet. Kampanjbudgeten ligger på drygt en tredjedel av budgeten för förra årets valkampanj vilket betyder drygt 25 miljoner kronor.

– Vi tycker att det här är det kanske viktigaste EU-valet sedan Sverige blev medlem 1995. Som liberalt parti har vi en stor uppgift med tanke på den ökande närvaron av högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

Lista: Så mycket lägger partierna

En stor del av pengarna läggs på tryckt material som valaffischer och annonser i media. Det kostar också mycket att kampanja fysiskt i hela landet, enligt Michael Arthursson.

Arbetet med sociala medier kostar inte lika mycket eftersom det till stora delar bygger på att kandidater och aktiva medlemmar lägger upp saker själva.

– Men även om det är en liten del av kostnaderna så är det en stor del av våra aktiviteter, säger Michael Arthursson berättar att det i partiet kallas för ”digital dörrknackning”.

Hur mycket pengar ett parti plöjer ned i kampanjarbete spelar stor roll för synligheten, både när det kommer till partiets hjärtefrågor och de kandidater som visas upp.

Men det räcker inte, enligt Kajsa Falasca som är forskare i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet. I förra årets riksdagsval såg hon att vissa partier satsade mer pengar än andra utan att få tillbaka dem i form av fler röster. 

– Det beror på om väljarna röstar efter vilka frågor de tycker är viktiga och vilket parti som de tycker för den bästa politiken.

I valkampanjen 2014 såg forskare att många gick ut i sociala medier för att ha en dialog med väljarna. Men när de insåg hur mycket resurser och tid som krävdes, ledde det till att sociala medier blev litet som en annonsplats för politiska budskap som sedan följarna fick sprida och diskutera på egen hand.

– Men i förra årets valrörelse såg vi att många försökte ta tillbaka den dialogen med väljarna, säger Kajsa Falasca.

Bland annat genom att skapa en sorts digitala valstugor där de annonserade en tid och en plats, till exempel på Facebook, då de var närvarande och försökte svara på frågor.

Men även den som inte är särskilt aktiv själv kan få stort genomslag genom att få andra att interagera och dela, enligt Kajsa Falasca.

– En partiledare som spelar in ett klipp och lägger ut kan fylla en väldigt viktig funktion inte minst för de egna medlemmarna. Det är ett effektivt sätt att driva kampanj även internt i partiet. 

Den traditionella tv-debatten är fortfarande ett av de viktigaste sätten att nå väljare Foto: Hampus Andersson

En ständigt aktuell diskussion handlar om huruvida politiker ska bejaka snabba känslor eller kyla ned tonen och göra eftertänksamma inlägg.

 – Om man ser till valet 2018 så var det inlägg som väckte känslor, både positiva och negativa, som fick störst interaktion. Det är så sociala medier fungerar.

I den förra valrörelsen var det också fler som använde sig av Instagram där kommunikationen är mindre känsloladdad än på Facebook och Twitter, enligt Kajsa Falasca 

– Då såg vi att kvinnliga politiker som Annie Lööf och Alice Bah Kuhnke kunde väcka känslor med en annan ton. De var mer positiva och visade litet av sitt privatliv men gjorde det på ett sätt som fick in politiken i det. 

Men att bara satsa på sociala medier räcker inte, enligt Kajsa Falasca, vilket gör att partierna fortsätter att kampanja på traditionellt vis med valstugor och utomhusaffischering.

I höstens valrörelse valde vissa partier bort tv-reklam med motiveringen att den är dyr men inte särskilt effektiv. Men den traditionella tv-debatten är fortfarande ett av de viktigaste sätten att nå väljare, enligt Kajsa Falasca.

Det största misstaget en politiker kan göra?

– Att lägga ut en ogenomtänkt kommentarer som de sedan inte kan stå för och måste ta tillbaka.