Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/partiledarnas-krav-pa-foretagen-avsta-fran-aktieutdelningar/

SVENSK POLITIK

Partiledarnas krav på företagen: Avstå från aktieutdelningar

Företag som får statligt stöd i coronakrisen bör avstå från utdelningar till aktieägarna. Det är ett skarpt budskap från samtliga partier i riksdagen.

– Utdelningar vore moraliskt förkastligt, säger Anders W Jonsson (C).

Efter tisdagens möte mellan partiledarna ökar pressen på landets företag att inte göra några aktieutdelningar om de samtidigt utnyttjar statliga stödåtgärder.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att regeringen ska villkora sina stöd.

– Är det så att man har råd att ge ut miljarder i aktieutdelningar så kanske man inte behöver något stöd, säger Jonas Sjöstedt.

Moderatledaren Ulf Kristersson är inne på samma linje.

– Det är ganska självklart. Om man tar emot offentligt stöd för att klara en extremt svår situation så är det klart att man inte ska ta ut aktieutdelningar ur bolagen just nu, säger Ulf Kristersson och tillägger att samma princip bör gälla för bankerna.

Enligt Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson finns det en total enighet bland partiledarna om det omoraliska i att först begära stöd i mångmiljardklassen av skattebetalarna och samtidigt gör stora utdelningar till aktieägarna.

Han framhåller samtidigt att det kan vara svårt att förbjuda utdelningar eftersom det kan innebära att det då krävs lagändringar. Men han understryker att det vore moraliskt förkastligt av företag som uppbär statligt stöd att dela ut sina vinster i den här situationen.

– För de företag som är måna om sitt goda namn så handlar det inte nu om att göra aktieutdelningar, säger Anders W Jonsson.

Kristdemokraterna stämmer in i kören. Jakob Forssmed är partiets ekonomisk-politiska talesperson.

– Det finns nu en stark förväntan på att företag som tar del av offentliga stöd avstår från stora aktieutdelningar. Jag tror det är klokt om företagen svarar upp mot de förväntningarna, skriver han i ett svar till DN.

Uppfattningen delas även av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Han anser att i nästa steg måste krispolitiken handla om direkta stöd i reda pengar till små och medelstora företag. Men stöden måste villkoras.

– Det är helt orimligt att få ta del av skattepengar för att man har brist på pengar och sedan delar man ut miljarder till aktieägarna. Det finns ingen politisk strid om att det vore omoraliskt.

Jimmie Åkesson anser att bankerna än så länge är en delvis annan fråga men han påpekar att ingen vet om de också kan komma att behöva direkta stöd.

– Då bör man väl som ansvarsfull företagare hålla i sina pengar tills man vet hur läget är.

V-ledaren Jonas Sjöstedt tycker att det är självklart att bankerna avstår från aktieutdelningar.

– Det som sker nu är att svenska folket går in och garanterar hela det finansiella systemet och banksystemet. Det vore otroligt om de tar ut sina miljardvinster som vanligt samtidigt som man skyfflar över risken på undersköterskor och metallarbetare, säger Jonas Sjöstedt.

Även regeringen uppmanar företagen som uppbär stöd att ta sitt ansvar.

– Syftet är att företag som står inför stora varsel inte ska behöva säga upp personal. Visar det sig nu att företag kan göra stora aktieutdelningar samtidigt som staten ger stöd, får vi nog överväga om det är någonting vi behöver följa upp i regelverket, kommenterar finansminister Magdalena Andersson (S).