Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Partnerns dåliga städning irriterar kvinnor

Städning, diskning och att hålla ordning i hemmet är ingen stark sida hos partnern, enligt svenska kvinnor.
Städning, diskning och att hålla ordning i hemmet är ingen stark sida hos partnern, enligt svenska kvinnor. Foto: Magnus Jönsson
Kvinnor irriterar sig över att deras partner missköter städningen i egna hemmet. En undersökning visar att 54 procent av kvinnorna tycker att partnern dammsuger, håller ordning och diskar för dåligt och för sällan.

Männen visar inte samma irritation över partnerns städinsatser; endast 23 procent uttrycker missnöje.

Resultatet, framtaget av undersökningsföretaget Novus Opinion genom intervjuer med 671 personer (343 män och 311 kvinnor), är väl – handen på hjärtat – inte speciellt förvånande.

Nedbrutet till frågeställningen ”irriterar du dig mycket på din partners städvanor” så svarade 13 procent av kvinnorna ”ja”, mot 3 procent för männen. Frågan ”irriterar du dig något på din partners städvanor” fick jakande svar av 41 procent av kvinnorna, mot 19 procent av männen.

Märk väl att undersökningen inte säger någonting om vilken arbetsfördelning som råder i svenska hem mellan kvinnor och män vad gäller städningen. Vidare slutsatser utifrån detta faktum må var och en komma fram till på egen hand.

Novus Opinion, som fått uppdraget av hemtextilföretaget Hemtex, lät inledningsvis de 671 tillfrågade (i åldrar från 18 år och uppåt) själva, utan angivna alternativ, peka på vilka irritationsmoment man uppfattar som de vanligaste i hemmiljön. Förutom städningen visade det sig då att snarkning, tv- och datorvanor och matlagning är de saker vi hänger upp oss mest på.

Kvinnor har problem med män som snarkar, det är tydligt. 47 procent av kvinnorna irriterar sig ”mycket” eller ”något” på att partnern för oljud i sömnen. Männen verkar störas mindre – 23 procent klagar på snarkande partner.

Partnerns blängande på tv och datorskärm gör att 34 procent av kvinnorna irriteras. Endast 12 procent av männen känner irritation över samma fenomen.

Lagar du mat för sällan och för dåligt? Ett irriterat ”ja” kommer från 29 procent av kvinnorna, medan bara 10 procent av männen vågar uttala irritation i ämnet.

En mer övergripande slutsats som undersökningen tydligt visar är att det i hemmiljön i första hand är kvinnor som visar irritation.

Undersökningen är nedbruten på långt fler variabler än könsindelningen; ålder, utbildning, sysselsättning, hushållsinkomst och geografisk hemhörighet är bara några.

Bland annat visar det sig att smålänningar har lättare för att irritera sig på matlagning än andra. Städningen är ett förhållandevis större irritationsmoment för stockholmare än för boende i övriga delar av riket. Och ju lägre inkomst hushållet förfogar över, desto större irritation väcker partnerns tv-tittande och datorknappande.

Undersökningen är beställd av hemtextilföretaget Hemtex. Mot bakgrund av en kommande förändring av ”sortiment, butikskoncept och visuell identitet” hos kedjan ville man titta närmare på ”konsumenterans vanor i hemmiljön”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.