Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 02:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/pasktrafiken-har-sanks-hastigheten-pa-vagar-och-tagrals/

Sverige

Påsktrafiken – här sänks hastigheten på vägar och tågräls

Avstängt mellan Gävle och Tönnebro förra påsken. Foto: Pontus Lundahl/TT

I morgon, skärtorsdag, börjar påskhelgen och därmed en ökad belastning i trafiken. Trafikverket vädjar till planering, försiktighet och uppmärksamhet på avvikande trafikinformation.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Det är inte tu tal om att påsken också är en trafikmässig storhelg och vägarna blir extra olycksdrabbade. Vi vill att alla bilister håller hastighetsgränserna och ju närmare 80 kilometer i timmen desto bättre eftersom de flesta bilar i dag är byggda för att klara kollisioner i den hastigheten, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Myndigheten har försökt se till att hålla antalet vägarbeten vilande under helgen. De enda stora förändringarna är en hastighetssänkning på några vägar kring Jönköping på grund av Motormässan och även i år införs omkörningsförbud på E4:s särskilt olycksdrabbade sträcka mellan Gävle och Tönnebro på skärtorsdag respektive annandag påsk.

Efter ett antal år med bara ett eller ett par dödsfall i påsktrafiken ökade antalet till fem år 2017 och åtta förra året, ungefär dubbelt så mycket som en genomsnittlig femdagarsperiod. Fjolårets 325 döda var den högsta noteringen på tio år och långt från regeringens så kallade nollvision som nystartade 2016.

– Det är lätt att man kring påskhelgen blir stressad och kastar sig iväg, och tålamodet är kanske inte alltid på topp. Det är mycket en fråga om beteenden – att ge sig av i god tid, se till att ha rätt däck för väglaget, hålla avstånd och vara tydlig mot omgivningen vad du tänker göra på vägen, säger Bengt Olsson.

På järnvägssidan är det tre större arbeten som påverkar trafiken. Mellan Malmö och Lund pågår förberedelser för bygget av fyra spår; tågen till Varberg får ersättningstrafik under påsken på grund av tunnelbygge, vilket påverkar sträckan Göteborg till Malmö respektive Halmstad; ersättningstrafik sätts också in mellan Stockholms centralstation och Stockholm södra eller syd. Tidtabellerna har justerats för samtliga dessa fall.

Läs mer: Så blir påskvädret – dag för dag