Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Passagerarfartyg skadades i ovädret

Foto: Hasse Holmberg/TT

Rederiet Tallink Siljas passagerarfartyg ”Romantika” skadades i det hårda vädret på Östersjön natten till torsdagen. En antenn slets loss och skadade ett fönster. Fartyget försenas kraftigt, men händelsen orsakar enligt rederiet ingen fara för passagerarna.

Det var klockan 03.40 som radarantennen på ”Romantika” skadades, flög i väg och i sin tur skadade ett fönster till en bar i fören på fartyget.

Ingen människa befann sig i barutrymmet vid tillfället, men vatten rann ner i passagerarutrymmet på ett däck nedanför, och de passagerare som sov där fick genast nya hytter. Enligt rederiet Tallink Silja rörde det sig dock om så små mängder vatten att det aldrig var någon fara för säkerheten ombord.

– Ingen har skadats. Situationen är under kontroll, säger rederiets kommunikationsdirektör Luulea Lääne.

”Romantika” fortsatte sin färd mot Lettlands huvudstad Riga, kraftigt försenad. Avgången från Stockholm sköts upp i väntan på att vindarna skulle avta. Efter antennincidenten har förseningen ökat ytterligare, eftersom hastigheten dragits ner.

– Vi gör vad vi kan för att göra resten av färden så bekväm som möjligt för passagerarna, säger Luulea Lääne.

De 277 resenärerna ombord får gratis måltider, enligt Lääne.

”Romantika” skulle enligt tidtabellen anlöpa Riga vid lunchtid, men nu tros hon komma fram under tidiga torsdagskvällen.

Fartyget är byggt 2002 och har kapacitet för 2.500 passagerare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.