Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pastorn framstår som en dubbelnatur

En man som kan charma kvinna efter kvinna. Eller en typ med härskarambitioner som ständig söker respekt och bekräftelse. Så olika är synen på pastorn.

Pastorn och hans första hustru träffades under gymnasietiden i Kristinehamn. Han gick med i pingstkyrkan i 17-18-årsåldern, mycket för att kyrkan drev ett kafé där många ungdomar samlades. Barndomskamrater beskriver honom som glad och trevlig. Det var lätt att falla för honom.

1997 flyttade pastorn till Knutby. Pastorn och den kvinna som kallats Kristi brud träffade varandra i Kristinehamn, och hon övertalade honom. Han var då verksam i Kristinehamns pingstförsamling.

"Kristi brud" beskriver pastorn som en mycket varm, öppenhjärtlig och frispråkig människa. Hon fascinerades av pastorn och kände enligt egen utsago en slags syskonkärlek till honom.

Samma bild av pastorn gav flera församlingsmedlemmar när morden i Knutby började utredas.

- Jag är en väldigt öppenhjärtlig och omtänksam och kärleksfull människa, skulle jag tro att folk beskriver mig som. Jag har fått tänka på att framför allt kvinnor kan missförstå mina beteenden, säger pastorn om sig själv i förhören.

Men en avhoppad medlem berättar i polisförhör att pastorn var som gud för församlingsmedlemmarna. En upphöjd karismatisk ledare som kom med dolda hot i sina predikningar.

I början av utredningen slöt församlingen upp kring sin pastor. Man var helt övertygade om hans oskuld.

- Det som hänt nu kommer tvärtom att svetsa oss samman ännu mer, sade sig Knutbypastorerna Kim Wincent och Peter Gembäck till DN.

Vändningen kom efter att Daniel Lindes hustru släppts av polisen. Hon erkände då att hon och pastorn hade ett förhållande, något som medlemmar av församlingen rimligen borde ha vetat tidigare.

Församlingen gjorde nu helt om. Medlemmar ändrade sina uppgifter till polisen.

Flera vittnen har berättat om pastorns konstiga beteende efter den första hustruns död. Han skrattade ofta och verkade inte särskilt medtagen. Till en bekant ska han ha sagt att räddningen för hustrun var att dö.

Den första hustruns föräldrar ogillade tidigt pastorn. De säger i förhören att pastorn har en psykopatisk läggning, att han upprepade gånger varit oärlig och att han har ett härskarbehov. Han ville bli respekterad och beundrad.

När dottern dog fick föräldrarna veta det från polisen innan pastorn hörde av sig. Senare kunde man inte ens komma överens för formerna under begravningen.

Den första hustrun dog i december 1999. I april året efter blev pastorn tillsammans med sin blivande hustru. Pastorn ska sedan först ha haft en sexuell relation till sin barnflicka, och senare med grannen Daniel Lindes fru.

När pastorn fick veta att den andra hustrun var död blev han förtvivlad. Men elva dagar senare började han skicka kärleksfulla textmeddelanden till sin älskarinna. Den 21 januari skickade han ett sms med texten "Min, min, ja det är du sannerligen, och det är jag så glad för, jag älskar allt du är med allt jag har, nu håller vi helt tätt vi är ju ett".

Med bekanta skämtade han om begravningens kostnad, skrattade och sade att "det är dyrt att dö".

Kriminalinspektör Leif Spånbo är den som lett förhören med pastorn. Han betecknar 32-åringen som "mycket intelligent, verbal och kunnig i vad han än sätter sig in i".

- För mig är det lätt att förstå att han har kunnat manipulera personer, säger han.

Samtidigt tecknar Leif Spånbo en bild av en person som är i ständigt behov av bekräftelse, inte minst av kvinnor.

Detta har, enligt Spånbo, lett fram till den sexuella gränslöshet som präglat pastorns liv.

- Han har varit otroligt omhuldad och "gullegullad" med inom församlingen. Min uppfattning är att han utnyttjat detta för sexuella syften och att han kommit att få i det närmaste fri tillgång till församlingens kvinnor, fortsätter Spånbo.

Men pastorn själv nekar till de anklagelser som riktats mot honom. Han erkände själv sin relation till grannfrun men inte till barnflickan.

Visst har han skickat kärleksfulla sms, men det är bara vanlig jargong i församlingen, förklarar han. Och han har varit kramig mot kvinnor i församlingen, men det är så man brukar bete sig.

Hans många samtal till barnflickan var snarare av oro för att hon skulle må dåligt efter att ha förskjutits från församlingen.

- Ganska tidigt började media vinkla hela den här historien så att jag framstod i en väldigt misstänkt dager, säger pastorn till polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.