Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Patient dog av cancer – tandläkare kritiseras

Tandläkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Tandläkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

En patient hade dålig läkning efter att tandläkaren drog ut hans tand. 

Nu kritiseras tandläkaren för att han inte följde upp patienten bättre – då det visade sig att patienten hade cancer och senare avled.

Den nu avlidna patienten besökte tandläkaren hösten 2014 i Jämtlands län för att dra ut en tand. Röntgenbilder från tandutdragningen visar att det fanns en omfattande lokal och oregelbunden nedbrytning av käkbenet mellan tänderna. 

Trots att patienten besökte tandläkaren tre gånger efter utdragningen av tanden reagerade inte tandläkaren på patientens dåliga läkning. 

Här menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att tandläkaren borde ha reagerat med tanke på att röntgenbilder ett år tidigare visade ett friskt käkben. 

Detta ihop med personens ”relativt låga ålder” borde ha lett till en fördjupad undersökning. 

Tandläkaren menar att det finns en notering om att slemhinnan var noga undersökt med ett normalt utseende och han ska också ha uppmanat patienten att ta kontakt med kliniken om han upplevde obehag. Ivo finner dock inte ingen notering som styrker dessa påståenden.

I beslutet skriver Ivo att det är ”anmärkningsvärt” att tandläkare inte följde upp läkningen och att tandläkaren borde remitterat patienten till specialisttandvården. Det hade inneburit att patienten snabbare kunnat få vård på rätt nivå.

Ivo kritiserar också tandläkaren för bristande dokumentation i samband med tandutdragningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.