Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Patient kräver ytterligare granskning av Macchiarini och KI

Teddy Bondefalk drabbades av allvarliga komplikationer efter en operation av Paolo Macchiarini 2011.
Teddy Bondefalk drabbades av allvarliga komplikationer efter en operation av Paolo Macchiarini 2011. Other: Roger Turesson

Efter att Teddy Bondefalk opererats av skandalkirurgen Paolo Macchiarini drabbades han av komplikationer som lett till svåra men. Han har tidigare polisanmält fallet men förundersökningen lades ned.

Nu vill han att IVO granskar fallet.

En lex Maria-anmälan gjordes efter operationen, som ägde rum 2011. Men Socialstyrelsen som då var tillsynsmyndighet tyckte att sjukhusets åtgärder varit tillräckliga och riktade ingen kritik mot Paolo Macchiarini eller någon annan inblandad läkare.

Teddy Bondefalk har senare också polisanmält Macchiarini, men förundersökningen lades ned.

Nu anmäler han både Macchiarini och Karolinska institutet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för ytterligare granskning. Han har också begärt omprövning av beslutet att lägga ned förundersökningen och polisanmält en annan överläkare som var inblandad i operationen.

– Jag hoppas på att få en rättvis rättegång, säger Teddy Bondefalk.

DN träffade Teddy och hans fru Irene Bondefalk i höstas. Då berättade de att de inför operationen fick en noggrann genomgång av vilka ingrepp som skulle genomföras. Men i stället utförde läkarna helt andra ingrepp – fyra centimeter av hans luftstrupe opererades bort.

Några dagar senare drabbades han av ett andningsuppehåll som ledde till en hjärnskada och låg fem dagar i koma. Vården komplicerades av att det saknades anteckningar från operationen och personalen inte visste hur han skulle vårdas.

Nu är Teddy Bondefalk nästan blind, hör dåligt och andas och pratar genom ett rör i halsen. Han inte svälja och tvingas få mat direkt ned i matsäcken, samt sitter i rullstol.

Fakta.Skandalen på Karolinska

Kirurgen Paolo Macchiarini rekryteras under 2010 för att forska vid Karolinska institutet och operera vid Karolinska universitetssjukhuset.

 

2011–2012 opererar han tre patienter med konstgjorda luftstrupar av plast, besådda med stamceller. Komplikationer tillstöter. Alla patienterna är i dag avlidna.

 

I augusti 2014 anmäls Paolo Macchiarini av fyra läkare vid Karolinska universitetssjukhuset för forskningsfusk. Senare det året tillsätts en extern utredare.

 

Under 2015 polisanmäls Paolo Macchiarini för brott mot etikprövningslagen och läkemedelslagen.

 

I början av 2016 sänder SVT Bosse Lindquists dokumentärserie ”Experimenten” som visar att patienterna som fick konstgjorda luftstrupar led och ifrågasatte om operationerna var vetenskapliga.

 

I slutet av 2016 fälls Paolo Macchiarini för första gången för forskningsfusk, gällande en studie om konstgjorda matstrupar på råttor.

 

Den 12 oktober 2017 lägger åklagare ned förundersökningarna i samtliga fall där Paolo Macchiarini var misstänkt. Det handlade om tre fall av vållande till annans död alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av vållande till kroppsskada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.