Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 10:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/patient-med-bekraftat-coronavirus-vardas-pa-akademiska/

Sverige

Smittskyddsläkaren: Det gäller att bryta smittkedjan

Folkhälsomyndigheten höll presskonferens om de nya coronafallen. Fr v Britta Björkholm Folkhälsomyndigheten, Per Follin smittskyddsläkare och Elda Sparrelid chefsläkare Region Stockholm.
Folkhälsomyndigheten höll presskonferens om de nya coronafallen. Fr v Britta Björkholm Folkhälsomyndigheten, Per Follin smittskyddsläkare och Elda Sparrelid chefsläkare Region Stockholm. Foto: Jonas Grönvik/TT

Ytterligare fem personer i Sverige har bekräftats smittade av det nya coronaviruset. 

Risken är stor att fler personer kommer att upptäckas ha smittats utomlands på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden, uppger Folkhälsomyndigheten som kallade till presskonferens på torsdagskvällen.

De nya uppgifterna gäller tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala, och en person i Region Stockholm, uppgav Folkhälsomyndigheten på torsdagskvällens pressträff. Ingen av de smittade är i ett kritiskt tillstånd.

De tre personer som smittats av det nya coronaviruset i Västra Götaland är alla i 30-årsåldern. Två av dem har haft nära kontakt med den person som på onsdagen bekräftades smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Båda mår väl och har endast lindriga symtom. Den tredje personen har smittats under en resa i norra Italien, även den personen mår efter omständigheterna väl och vårdas på infektionsklinik.

Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person. 

Den riskbedömning som gjordes tidigare om att det var låg risk för allmän spridning står alltså fast.

– Det har inte varit någon allmän spridning i samhället, vad vi vet i dag, sade Britta Björkholm som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens pressträff.

I dagsläget finns inga planer på att införa några mer tvingande åtgärder i Sverige, såsom krav på karantän eller tester efter resor till drabbade områden. 

– Lagstiftningen finns för att införa sådana restriktioner, men det som visat sig mest effektivt är åtgärder som frivillig karantän. De allra flesta tar det här på väldigt stort allvar, säger Britta Björkholm.

Bild 1 av 3 Infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge på torsdagskvällen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3
Foto: Magnus Hallgren

Personen i Stockholm smittades under en resa i Iran och vårdas nu isolerat på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik. Det rör sig om en medelålders kvinna som rest i Iran. 

Hon kom till Sverige för tre dagar sedan och var då symtomfri. Kvinnan mår efter omständigheterna väl.

– Hon har haft kontakt med ett fåtal nära personer, omkring fem personer och dessa har följts upp, säger Per Follin, smittskyddsläkare på region Stockholm, på presskonferensen.

Det femte bekräftade fallet gäller en kvinna i Uppsala som vistats i Tyskland och som har exponerats för coronavirus. Kvinnan uppsökte vård i Sverige sedan hon fått symtom på en luftvägsinfektion. Efter provtagning har det nu bekräftats att det rör sig om coronaviruset.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala.

I samarbete med Folkhälsomyndigheten kommer smittskyddsenheten i Region Uppsala att utreda fallet vidare och kartlägga vilka personer som eventuellt kan ha utsatts för smittrisk, genom att de har varit i kontakt med kvinnan.

I Göteborg utökas nu smittspårningen, efter att det klarlagts att den 30-årige man som under onsdagen bekräftades smittat i sin tur smittat två personer.

– Vi har börjat med detta. Det är ett jättepussel, som bygger på information som vi får av patienten. Vi sätter oss och går igenom med dem och sedan kontaktar vi de som kan ha smittats och intervjuar dem om hur de mår och upprättar kontakt, säger Thomas Wahlberg, smittskydsläkare på västra götalandsregionen. 

De två som nu blivit smittade i Sverige var en del av en grupp på ett 40-tal personer som identifierats genom smittspårningen i Göteborg. De andra kommer fortsätta att övervakas de kommande två veckorna. De har daglig kontakt med vården och tar tempen själva.

– Hela syftet med den här spårningen är ju att bryta smittkedjan och det gäller att bryta smittkedjan för att vi ska vara säkra på att det inte finns någon allmän spridning, säger Thomas Wahlberg.

Det är de som har varit i närkontakt med smittade personer som kartläggs. Med närkontakt menas att de har vistats i samma bostad eller lokal under en lite längre tid. 

Risken är hög för att fler personer kommer att upptäckas ha smittats utomlands på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Det är mycket viktigt att den som kommer till Sverige från något av dessa områden eller har haft nära kontakt med personer från dessa områden är noga med att hålla sig hemma om man skulle känna sig sjuk, säger Britta Björkholm.

Man ska kontakta vården, och göra det via telefon, menar hon.

– När man är helt symtomfri ser det inte ut som det är en särskilt stor smittspridning.

Sverige har hittills haft sju bekräftade fall.