Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Patienter får vänta länge på cancervård

Män som har en allvarlig variant av prostatacancer får i snitt vänta 167 dagar på att få behandling, enligt en ny rapport.

På onsdagen presenterar Cancerfonden en rapport där man kartlagt hur väl landstingen uppfyller de nationella målen för prostatacancervården. Det finns stora skillnader mellan landstingen, men nästan alla landsting har långa väntetider för att lämna besked efter en provtagning om det är cancer eller inte. Det är också för lång väntan för behandling av mellan- och högriskpatienter, tycker Jan Zedenius, som är cancerforskare och medicinskt sakkunnig vid Cancerfonden.

– Medianväntetiden från diagnos till behandling är nästan ett halvår, 167 dagar. Det innebär att hälften av patienterna har ännu längre väntetid, det är inte rimligt, säger han.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla som får besked om att de har prostatacancer få en namngiven kontaktsjuksköterska. Men bara två landsting når upp till Nationella prostatacancerregistrets lägre mål på 80 procent av patienterna. I snitt får bara hälften av patienterna en namngiven kontakt.

– Under den här långa väntan på besked och vård upplever många patienter oro, ångest och ovisshet. De vill ha någonstans att vända sig, men många lämnas ganska ensamma i det här utdragna förloppet, säger Jan Zedenius.

Den som har en farligare variant av prostatacancer ska bedömas av flera experter vid en så kallad multidisciplinär konferens. Men det lyckas inte heller många landsting med.

– Då riskerar man att inte få den mest optimala behandlingen. Det beror dels på brist på specialister i vissa delar av landet, säger Jan Zedenius.

Men det finns också tydliga förbättringar inom vissa områden av prostatacancervården sedan 2000-talets början.

– Tidigare opererades och strålades de flesta av patienterna med lågriskprostatacancer. Nu har vi klara indikationer på att det inte behövs för den gruppen. I dag följs mer än 90 procent av dem med aktiv monitorering, säger Pär Stattin, professor och registerhållare för Nationella prostatacancerregistret.

Han hoppas att rapporten ska leda till dialog med landstingen om mer resurser till prostatacancervården. Jan Zedenius hoppas att standardiserade vårdförlopp kan minska väntetiderna, men vill se en nationell lösning.

– Det går inte att överlämna detta till enskilda landsting, utan vi måste ha en konkret nationell handlingsplan, säger han.

Kartläggningen är gjord av Cancerfonden tillsammans med Nationella prostatacancerregistret och siffrorna är från 2014.

Fakta. Prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år får cirka 9 000 män i landet prostatacancer och runt 2 500 män dör.

Källa: 1177.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.