Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Patienter i fara på överbelagda sjukhus

Flera sjukhus har fortfarande alldeles för många överbeläggningar. DN har plockat fram unika siffror som dag för dag visar att sommaren varit extrem på Karolinska och Skånes universitetssjukhus. Nu ska kontrollen skärpas i hela landet.

Överbeläggningar kan ha bidragit till flera dödsfall under de senaste åren. Ändå har sjukhusen inte lyckats lösa problemet med överfulla avdelningar och patienter som placeras ut på helt fel avdelning.

Bristen på vårdplatser skapar även kaos på akutmottagningar där patienter blir liggande i väntan på en ledig vårdplats. Ett färskt exempel är en 77-årig man som fick vänta i 13 timmar på akuten innan han fick träffa en läkare som då upptäckte en blodpropp i hjärnan.

Den överbelastade och stressade akutpersonalen på Skånes universitetssjukhus hade inte ens märkt att mannen hade svårt att röra på höger arm och ben. Socialstyrelsen ser allvarligt på händelsen eftersom det fanns alldeles för många patienter som inte slussats vidare från akuten till rätt vårdavdelning.

Siffror som DN har tagit fram visar hur situationen har sett ut, dag för dag, på Karolinska och Skånes universitetssjukhus under sommaren. Allra värst var situationen på Karolinska den 4 juli då sjukhuset hade 78 överbeläggningar och 36 patienter dessutom vårdades på helt fel avdelning.

Det är den högsta siffran sedan registreringarna påbörjades för ett par år sedan.

Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, reagerar skarpt på uppgiften.

– På KS bör man fråga sig: Hur kan detta hända? Överbeläggningar är inget som drabbar ett sjukhus, utan något som man i högsta grad kan planera för att inte ha.

Kan man garantera patientsäkerheten en sådan dag?

– Nej, det kan man inte. 78 överbeläggningar är inte acceptabelt.

Samtidigt är så kallade utlokaliserade eller satellitpatienter en ännu större säkerhetsrisk, enligt Lars-Erik Holm. Det är patienter som inte får plats på rätt avdelning utan skickas i väg till en klinik utan specialistkompetens. Socialstyrelsen anser att ”satelliter” helt ska undvikas. KS eget mål är högst fem per dygn.

Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, konstaterar att sommaren har varit mycket ansträngd.

– Men vår bedömning är att vi ändå har klarat den medicinska säkerheten.

En överbeläggning på Karolinska innebär inte att patienten ligger i en korridor, betonar Öhlén. Patienterna får en fullvärdig vårdplats – det är bemanningen som inte räcker till.

Skånes universitetssjukhus har fått kraftig kritik av Socialstyrelsen. Inför 2012 var SUS mål att minska antalet överbeläggningar till i genomsnitt 20 per dag och antalet satellitpatienter till 7 per dag. Mål som sjukhuset inte lyckades nå under våren, och som nu spräckts under de kritiska sommarmånaderna. Runt midsommar hade sjukhuset toppar med upp till 48 överbeläggningar per dag. Som mest låg 42 patienter som ”satelliter” på fel avdelning.

Chefläkare Jesper Larsson vid Skånes universitetssjukhus säger:

– Personalen mår inte bra och blir dessutom frustrerad av att leta efter vårdplatser. Självklart tar det tid från patienterna.

Snart skärps kontrollen. Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har gång på gång utfärdat mycket allvarlig kritik och vitesbelopp med anledning av de överbelagda sjukhusen. Sjukhusen ska i höst rapportera in sina siffror till Sveriges Kommuner och landsting, SKL. Avsikten är att siffrorna ska bli jämförbara.

De landsting som lyckas redovisa korrekt får del av regeringens patientsäkerhetsmiljard. Senare ska framgångsrika sjukhus belönas.

Omöjligt få en samlad bild

DN:s rundringning visar att det i dagsläget är omöjligt att få en samlad bild av situationen i hela landet. Varje sjukhus har hittills beräknat överbeläggningar och utlokaliseringar på olika sätt.

• Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kan just nu inte lämna ut någon statistik.

• Samma sak är det på Norrlands universitetssjukhus.

• Akademiska sjukhuset i Uppsala rapporterar per månad: I juli hade sjukhuset 8 överbeläggningar och 3 utlokaliserade patienter i genomsnitt per dag.

• Södersjukhuset i Stockholm hade få överbeläggningar och som mest 11 ”satellitpatienter”.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.