Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Patienter kan få betala högt pris för nya mirakelkurer

Stamceller som förstorats upp från ett mikroskop.
Stamceller som förstorats upp från ett mikroskop. Foto: Tommy Svensson

Privata kliniker runt om i världen lovar skönhet eller bot för svåra sjukdomar med hjälp av stamceller. Men priserna är höga och följderna kan bli svåra. Bland rapporterade fall finns en kvinna med ben i ögonlocket, en tonåring som utvecklade hjärntumör och en 18-månaders pojke som avled under behandlingen.

Stamceller har blivit vår tids mirakelkur. På nätet är det lätt att hitta allt från skönhetsprodukter som ska föryngra huden till kliniker som injicerar stamceller i hjärnan eller ryggmärgen för att behandla sjukdomar som als, ms och parkinson.

– De försöker tjäna pengar på människors förväntningar på ett hett forskningsfält, oavsett om det handlar om ansiktskrämer eller botemedel mot autism, säger Timothy Caulfield, som leder en policygrupp för hälso- och forskningslagstiftning vid Albertauniversitetet i Edmonton i Kanada.

Forskningen om stamceller – celler som kan utvecklas till många olika typer av andra celler – är intensiv. ISSCR, Internationella samfundet för stamcellsforskning, höll sitt årliga möte i Stockholm i slutet av juni, och där presenterades de senaste resultaten om hur stamceller kan användas för att ersätta skadade eller förstörda celler till exempel vid ögonsjukdomar, hjärtinfarkt, diabetes, cancer och alzheimer. Men det tar tid innan behandlingar har utvecklats och testats så att de är säkra nog att ges till patienter. Många svårt sjuka och deras anhöriga väljer därför att vända sig till privata kliniker som utlovar bot redan nu.

– Jag är full av sympati. De är så desperata att de är redo att prova vad som helst. Det gör mig vansinnig att klinikerna spelar på deras desperation, säger Timothy Caulfield.

– Klinikerna marknadsför och säljer hopp, säger Ira Herrmann, samordnare för Tysklands nätverk för stamcellsforskare.

Följderna kan bli ödesdigra. ­Våren 2011 stängde tyska myndigheter kliniken Xcell i Düsseldorf efter att en tioårig pojke från Azerbajdzjan blivit mycket allvarligt skadad och en 18 månader gammal rumänsk pojke avlidit under behandlingen.

–  Kliniken använde landet som en garantistämpel. Folk trodde att allt skulle vara säkert eftersom kliniken låg här i Tyskland, men så var inte fallet, säger Ira Herrmann.

Det finns små möjligheter att kontrollera vad som sker på klinikerna, och mycket lite är känt om vilka andra effekter stamcellerna kan ge upphov till. För sex år sedan kom den första rapporten om hjärn­tumör som biverkning i tidskriften ”Plos medicine”. Forskarna fann onormal tillväxt i hjärnan och ryggmärgen hos en israelisk pojke i yngre tonåren. Fyra år tidigare hade han fått injektioner med stamceller från mänskliga foster som behandling för en ovanlig neurologisk sjukdom på en privat klinik i Moskva, och hjärntumören innehöll celler med dna från åtminstone två olika donatorer.

Även behandling med patientens egna stamceller kan få oanade bi­effekter. Hos en kvinna i 60-års­åldern i Kalifornien började benfragment att växa inne i ögonlocken

efter en skönhetsbehandling där stamceller från hennes bukfett sprutats in runt ögonen. Dessutom blir behandlingarna ofta mycket kostsamma för patienterna.

– Vi har mött sjuka som har sålt sina hus för att ha råd med behandlingar som inte har gett någonting, säger Ira Herrmann.

Ira Herrmann och Timothy Caulfield känner till mellan 200 och 700 kliniker som erbjuder otestade behandlingar med stamceller.

–  Men det är svårt att få fram ett exakt antal. Det här är ett internationellt fenomen där kliniker hittar kunder i hela världen via internet, säger Timothy Caulfield.

Klinikerna finns i bland annat Mexiko, USA, Kina, Ukraina och Ryssland. När kryphål i lagstiftningen täpptes till inom hela EU bytte Xcell namn och flyttade verksamheten till Mellanöstern.

Att ta fram nya behandlingar är en långsam process. Timothy Caulfield menar att klinikernas verksamhet skadar hela forskningsfältet och gör arbetet svårare för seriösa forskare.

– Jag är övertygad om att stam­celler kan ge effektiva behandlingar, men vi måste ha tålamod. Det är svårt att säga det när svårt sjuka vill bli botade nu, säger han.

Bilder i text av Alamy, Euro Stemcell och University of Alberta.

Fakta.StamcellsbehandlingarStamceller

Fakta. Stamcellsbehandlingar

Stamceller är omogna celler som kan utvecklas till många olika typer av celler.

Den enda rutinbehandling med stamceller som i dag ­utförs vid offentliga sjukhus är transplantation av benmärg vid leukemi och andra typer av cancer.

Saker att överväga för den som funderar på stamcells­behandling:

Än så länge finns mycket få behandlingar med stam­celler som är bevisat säkra och ­effektiva.

Även om du tror att du inte har något att förlora på att testa en oprövad behandling kan den få stora negativa konsekvenser både för hälsan och ekonomin.

I kroppen har olika typer av stamceller olika uppgifter.

Det är mycket osannolikt att samma stamcells­behandling kan hjälpa för olika sjukdomar och tillstånd.

Behandlingen av en sjukdom måste avspegla det vi vet om hur sjukdomen verkar.

En behandling med celler från den egna kroppen är inte automatiskt säker.

Patientberättelser och annan marknadsföring från klinikerna kan vara vilse­ledande.

En experimentell kur mot betalning är inte detsamma som att genomgå en vetenskapligt godkänd behandling.

Processen som alla godkända medicinska behandlingar har gått igenom är utformad för att minimera skador och maximera ­effekten.

Läs mer på:

www.closerlookatstemcells.org från ISSCR, Internationella samfundet för stamcellsforskning

oirm.ca/sites/default/files/about-orim/sc_patient_booklet_feb_2014.pdf från Albertauniversitetet i Kanada

Källa: A closer look at stem cells från ISSCR.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.