Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Påven kommer till Sverige

Foto: Vatikanen

Påve Franciskus kommer till Lund den 31 oktober. Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen. 

– Påve Franciskus har fascinerat många och tänt mångas hopp. Hans fokus ligger på utsatta människor och det är värderingar som ligger nära Svenska kyrkans, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén. 

Hon mötte påven i Rom i maj förra året. De talade då om bland annat flyktingpolitik, klimatförändringar och ekumenik. 

Den 31 oktober är det 499 år sedan som Martin Luther, enligt traditionen, spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg 1517. 

Det blir första gången någonsin som ledare från Katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet tillsammans uppmärksammar reformationen på den här nivån, säger Antje Jackelén. 

Påven och ledarna för Lutherska världsförbundet kommer att fira en gemensam gudstjänst i Lunds domkyrka.

Gudstjänsten ska vara öppen för allmänheten. 

Påvebesöket har kommit till efter nästan 50 års dialog mellan Romersk katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet, säger Antje Jackelén.

– Vi har i dag en gemensam historiesyn. 

Att mötet äger rum i just Lund beror på att det är där som Lutherska världsförbundet bildades 1947. 

Säkerhetspolisen kommer tillsammans med polismyndigheten och påvens egna livvakter att svara för säkerhetsarrangemanget vid besöket. 

– Det kommer troligen att vara ett stort arrangemang och vi har vidtagit förberedande åtgärder, säger Sirpa Franzén.

Säpo har ännu inte begärt regeringens tillstånd för att genomföra registerkontroller till skydd för terrorism. En sådan granskning är vanlig vid större säkerhetsarrangemang och genomfördes senast i samband med Nobelfesten då personal som skulle arbeta vid evenemanget kontrollerades i Säpos och polisens register. 

Säpo och polismyndigheten har känt till det förestående besöket sedan förra året. 

Franciskus besök blir det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II var här 1989. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.