Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Påvens tio tips på lycka

Ägna dig åt enkla nöjen och ge mer tid till andra. Det är några av påvens tips på ett lyckligare liv.
Ägna dig åt enkla nöjen och ge mer tid till andra. Det är några av påvens tips på ett lyckligare liv. Foto: Alloverpress

Vill du veta hur du ska bli lycklig? Här ger påven Franciskus sina tio bästa tips för lycka och inre frid.

Råden är hämtade från en intervju i en argentinsk tidning där påven ger sina tio tips för lycka, och är återgivna av CNN. Franciskus, som själv kommer från Argentina och är den förste latinamerikanska påven, har redan förvånat med sina radikala grepp, liberalare attityd i vissa frågor och hårdare tag mot både penga- som pedofilskandaler inom Katolska kyrkan.

Nu utmanar påven på nytt med att ge tio egna ”budord” för ett lyckligare liv. De bygger på hans egna erfarenheter av praktisk kunskap om mänskliga behov och möjligheter.

1 Lev och låt leva

Det är en upprepning av vad påven tidigare har sagt om homosexuella: ”Vem är jag att döma?”. Dessutom är det vad Jesus sa i bergspredikan: ”Döm inte, om du inte vill bli dömda själv.” (Matteus 7: 1).

2 Ge av dig själv till andra

Det betyder att du aktivt ska ge av pengar och tid till dem som behöver det och inte bara sitta passiv och titta på. Ge allt du har och sedan lite till, uppmanar påven.

3 Rör dig varsamt genom tillvaron

Påvens inställning är samma som den som förespråkas av indianerna, att du bör leva i balans med naturen och göra minst möjliga skada för din omgivning såväl psykiskt som fysiskt.

4 Njut av fritiden

Påven anser att konsumtionssamhället skapar ångest. I stället för att jaga efter mer prylar bör vi söka enklare nöjen: lek med dina barn, ta mer ledigt och lev i nuet i stället för att alltid tänka på nästa steg. Spendera din tid väl.

5 Ägna söndagar åt familjen

Tipset är ett av de tio budorden - hedra sabbaten (Andra Mosebok 20: 8). En gång i veckan bör du ägna åt meditation, familjeliv och andliga behov för en sund livsstil.

6 Hitta jobb åt ungdomar

Att ha ett arbete är avgörande för unga människors välbefinnande. Påven gör kopplingen: brist på jobb – brist på respekt för både oss själva och jorden. Men ett arbete behöver inte betyda att man måste göra karriär och få en hög lön. Lyckan ligger i att ha ett vanligt, hederligt arbete och i att skapa bra jobb för andra.

7 Respektera naturen

Att respektera naturen innebär att du inte kan förorena luft, förgifta floder och hugga ner skog urskillningslöst utan att själv lida. Enligt påven kommer mycket av den ångest och det lidande vi ser omkring oss från vårt hänsynslösa missbruk av jordens naturresurser.

8 Släpp negativa saker fort

Klaga inte på folk som irriterar eller hindra dig utan släpp taget så snabbt som möjligt. Det kan låta som att du ska sticka huvudet i sanden, men livet är fullt av motgångar och elaka kommentarer som gör oss olyckliga om vi låter dem fastna. Så rådet är – släpp det!

9 Pracka inte på andra din religion

Varje person ser världen på sitt eget sätt och att missionera om sin religion för mycket kan få motsatt effekt. Även om Jesus sade att man ska ge sig ut och sprida ordet (Matt 28: 16-20), förespråkar påven att man ska lära ut om sin tro genom att föregå med och visa på goda exempel.

10 Arbeta för fred

Detta budskap är viktigt för såväl påven som den kristna tron och utgår från Jesus, budskap: "Saliga är de som skapar frid." Påven uppmanar oss att tänka nytt om hur vi kan skapa fred i världen. Och, naturligtvis, bör du vända andra kinden till om du möts av hat, våld och ilska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.