Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pengar, makt, fiendskap och dödligt våld

Foto: Bumper DeJesus, DN
Pengar, makt, fiendskap och dödligt våld är nyckelord i den pågående rättegången mot den mordåtalade "spelkungen" Rade Kotur i Göteborg. DN:s Lasse Wierup berättar om mannen som gick från att plundra enarmade banditer till att styra ett internationellt spelimperium. Är Rade Kotur en smart affärsman i gråzonen eller en maffialedare?

Rättens ordförande och ledamöter har intagit sina platser på podiet längst fram. Vid ett bord till vänster sitter chefsåklagare Krister Petersson från Stockholm och bläddrar i sina papper. Bakom en glasvägg i säkerhetssalens bakre del är åhörarna på väg in, efter att ha passerat genom en metalldetektor.

En dörr i salens högra vägg öppnas. Först kommer två av Kriminalvårdens vårdare. Därefter en kortväxt, kostymklädd man med kal hjässa. Det är rätte-gångens huvudperson: 55-årige Rade Kotur, åtalad för anstiftan till mord och mordförsök, grova skattebrott, grovt dobbleri med mera.

Kotur söker med blicken bland åhörarna och fyrar av ett leende. Hans båda vuxna barn är på plats tillsammans med åtta tio unga män i skinnjackor och spetsiga skor, sannolikt tidigare anställda i hans spelkoncern Rade Kotur company, RKC. De sistnämnda har Rade Kotur inte träffat på länge; de snart tio månaderna i häkte har skurit av honom från världen.

Med lätta steg går Rade Kotur fram till vittnesbåset, sätter sig ned, rättar till kavajärmarna och drar ett djupt andetag. Förhöret kan börja.

Chefsåklagare Krister Petersson ber Rade Kotur att beskriva sin relation till den man som sitter några meter längre bort på de åtalades bänk. Mannen, 35-årige Nenad Misovic, är redan dömd till livstid för mord och nu åtalad på nytt för mordförsök. Enligt Petersson har bägge attentaten beställts av Rade Kotur, något som Kotur förnekar med kraft.

- Aldrig träffat honom, säger han och tittar avståndstagande på Misovic.

- Han har inte jobbat för dig?

- Nej.

En av åhörarna är märkbart nöjd över Rade Koturs agerande så här långt - även om det är osäkert ifall han förstår svenska.

- He looks self confident! utropar mannen, som är nästan två meter lång och välbyggd och bär en svart, knarrande skinnkavaj.

Lite senare slår han ut med handen och understryker sitt gillande, vänd åt skaran av anhängare till Rade Kotur:

- Yes, he is doing good!

Mannen är skådespelare, säkerhetskonsult, glasögondesigner, ordförande i ortodoxa kyrkan i Danmark och RKC:s före detta platschef i Köpenhamn. Han värvades av Rade Kotur efter sin medverkan i den danska gangsterfilmen "Pusher", där hans rollkaraktär bland annat bestraffade en skuldsatt knarkhandlare med elchocker.

För snart sex år sedan stoppades skådespelaren, Rade Kotur och sex andra män av Stockholmspolisen på E18 vid Spånga. I Koturs och skådespelarens bilar hittade polisen en kniv respektive en laddad revolver.

Någon hade slagit larm om att sällskapet åkte runt till restauranger och tobaksbutiker och hämtade spelautomater som tillhörde en konkurrent till Kotur. (Kotur dömdes senare för brott mot knivlagen medan skådespelaren undgick åtal.)

Någon vecka tidigare hade Rade Koturs 44-årige "gudson" hamnat i ett kulregn när han var på väg in i Fisksätra köpcentrum öster om Stockholm. Sju skott avlossades. Inget träffade.

Den gången såg polisens utredare ingen koppling mellan händelserna.

Det gör de nu.

Enligt åklagaren hade en maktkamp utbrutit i den illegala spelbranschen, där "gudsonen" och andra utmanat Rade Koturs vinstgivande spelkoncern RKC och där Kotur tagit till alla medel för att försvara sina intressen. Men innan vi går in på det finns det skäl att ta ett rejält steg tillbaka i tiden, till början av 1980-talet.

Det var då som Rade Koturs resa som spelmogul började. Kotur, som ursprungligen kommit till Sverige för att jobba på Volvo, hade gjort ett lappkast och gett sig in i restaurangbranschen. Han och hans dåvarande fru hade insett att pizza blivit svenskarnas nya favoritmat och gjorde bra pengar på att baka Calzone, Quattro Stagione och Gudfadern åt invånarna i förorten Bergsjön nordost om Göteborg.

Men den då 30-årige Rade Kotur ville tjäna mer.

Därför skaffade han ett par spelautomater, så kallade enarmade banditer. Investeringen var säker: i det långa loppet satsade spelarna alltid mer än de vann.

Faktum var att Rade Kotur kunde mer om spelautomater än de flesta. På olika Ams-kurser hade han pluggat elektronik och dataservice och visste hur spelen var konstruerade. Men han hade också tagit sig in under maskinernas skal på mindre sofistikerade sätt. 1978 hade han dömts för att med ståltråd och borr ha länsat andras spelautomater i Halmstad.

Genom att skaffa fler automater, som ställdes ut hos andra krögare, ökade Rade Kotur successivt intäkterna. Efterhand gav spelen större vinst än pizzorna och Kotur bildade i slutet av 1980-talet ett nytt bolag: Data tv game AB.

Grunden till framgången var att Rade Kotur kunde erbjuda spelarna kontanta vinster. Detta är förbjudet för alla utom statliga Svenska spel. Men genom att kamouflera verksamheten till så kallat varuspel - där spelaren endast kan vinna förutbestämda varor - kringgick Koturs bolag lagen. En spelare som fått jackpott på någon av hans maskiner gick helt enkelt fram till disken på spelstället, visade sitt resultat och fick ut "varuvinsten" i rena pengar. De mynt som var kvar i maskinen vid veckans slut delade Kotur lika med spelställets ägare.

Trots den låga upptäcktsrisken hände det att Rade Kotur åkte fast. 1991 åtalades han, en gatuköksföreståndare och en tobakshandlare för brott mot automatspelslagen. Kotur fälldes och dömdes till böter.

Böterna fick av allt att döma ingen avskräckande effekt - den illegala spelverksamheten fortsatte som förut, vilket styrks av flera liknande domar. Det som verkligen bekymrade Kotur verkar i stället ha varit hur han skulle skydda spelen mot den sortens flinka tjuvar som han själv tidigare tillhört. Vid ungefär samma tid dömdes han för att ha misshandlat en ung kille som anklagades för att ha fifflat med en av hans automater.

Åren gick och beståndet av spelautomater växte. Likaså omsättningen, vinsten och antalet anställda.

I mitten av 1990-talet hade Rade Kotur och det nybildade RKC lagt under sig inte bara Göteborgs spelmarknad utan också en stor del av Stockholms, Malmös och Norrköpings. Kotur dömdes visserligen på nytt för att ha ordnat illegalt spel, liksom flera av hans medarbetare, men det stoppade inte expansionen.

I början av 2000-talet kom det verkliga genombrottet. Alltfler av RKC:s gamla spelautomater ersattes nu med internetanslutna terminaler. Företaget slapp därmed mer och mer av sin kontanthantering och spelandet kunde övervakas online. Det var också nu som Rade Kotur tog RKC till utlandet. Först Danmark, sen Tyskland och därefter Spanien, England och Jugoslavien.

Först vid den här tiden vaknade de svenska myndigheterna. Orsaken var en utredning gjord av Folkhälsoinstitutet 2003. I denna uppskattades att den illegala spelbranschen nu omsatte fyra miljarder kronor årligen genom cirka 5.000 illegala spelautomater. Uppgifter ur brottsutredningen tyder på att minst 1.500 av dessa tillhörde RKC.

Folkhälsoinstitutet konstaterade samtidigt att polisen sällan ingrep mot illegalt spel. Detta fick senare dåvarande finansministern Bosse Ringholm (s) att i ett obevakat ögonblick tala om "slöa poliser".

Men om Rade Kotur inte fruktade staten så kände han enligt åtalet ett allt starkare hot mot sitt imperium från olika konkurrenter. De enorma vinsterna hade gjort honom till en av branschens mest förmögna - men också en av de mest oroliga.

Den beskjutne "gudsonen" i Fisksätra, som tidigare ansvarat för säkerheten inom RKC, hade gått ihop med andra avhoppare och börjat ersätta RKC:s spelautomater i Stockholmsområdet med egna. Därmed hotades RKC av stora förluster. Enligt vad Kotur nu sagt till polisen gav Stockholmskontoret cirka 1,2 miljoner kronor i vinst - varje månad.

- Efter avhopparens svek gav Rade Kotur i uppdrag att han skulle röjas ur vägen och gjorde sig därmed skyldig till anstiftan till mordförsök. Nenad Misovic var en av dem som utförde själva dådet, påstår åklagare Krister Petersson.

- Helt fel. Rade Kotur kände inte till något om de här händelserna förrän han fick läsa om dem i tidningarna, kontrar hans försvarare, advokat Anders Munck.

Åklagarens version vilar bland annat på uppgifter i polisförhör med "gudsonen" och den nu åtalade Nenad Misovic själv. Men till åklagarens förtret är ingen av dem beredd att stå för de tidigare uppgifterna när rättegången inletts. Misovic har tagit tillbaka sitt vittnesmål. Offret har inte ens dykt upp.

Minst lika tufft väntas det bli för åklagaren att styrka den åtalspunkt som gäller anstiftan till mord. Offret här var 54-årige Ratko "Cobra" Djokic, som sköts till döds utanför sin boxningsklubb i Skärholmen den 5 maj 2003. Motivet ska ha varit att Ratko Djokic ställt upp som beskyddare åt RKC:s konkurrent Automattjänst AB i Stockholm.

- Automattjänsts ägare anlitade Ratko Djokic för att få hjälp med sin och företagets säkerhet. Enligt Djokics son hade pappan och Rade Kotur minst ett möte, sa åklagaren i sin sakframställan.

Den för mordet livstidsdömde Nenad Misovic har berättat för polisen att han och en annan jugoslavisk man kommit till Sverige för att ansvara för Rade Koturs "security". Dessförinnan hade han flytt hemlandet på grund av brott som han begått efter att ha avslutat sin krigstjänstgöring på 1990-talet.

Nenad Misovic berättade bland annat att Rade Kotur hade ordnat bostäder åt honom och de andra misstänkta gärningsmännen, där de kunde gömma sig före och efter mordet.

Efter mordet på Ratko Djokic skulle Misovic och Kotur ha bråkat om betalningen och Misovic fruktade att även han skulle riskera att röjas ur vägen. Men inför rättegången har han alltså tagit tillbaka allt.

Ett av åklagarens kvarvarande nyckelvittnen är en annan av Koturs före detta livvakter, en man som numera bor i Tyskland. Men när det i förra veckan var hans tur att vittna dök han aldrig upp. Även andra vittnen har efter det uteblivit, medan andra kunnat hämtas av polis.

Oavsett hur det går i morddelen lär prövningen av de grova ekonomiska brotten tvinga Rade Kotur kvar i häkte ännu en tid, där han har suttit sedan i november i fjol. Det var då som brittisk polis grep honom i hans våning i fashionabla Richmond i västra London. Någon månad senare flögs han hem till Göteborg.

Då, liksom nu, nekade han till anklagelserna om beställningsmord.

- Min klient vet över huvud taget inte vem som ligger bakom de här brotten, men det är i alla fall inte han, säger advokat Anders Munck.

Utredningen kring Rade Kotur kretsar kring flera teman: Pengar. Makt. Fiendskap. Och dödligt våld.

I takt med de växande vinsterna har "Spelkungen" sett fler och fler fiender komma emot sig. I förhören hävdar Rade Kotur att han blivit utsatt för stölder och utpressningsförsök och att kriminella planerat att kidnappa hans i dag 20-årige son.

Hans motdrag har varit att rekrytera allt fler våldsmän och före detta soldater till sitt privata livgarde, enligt Kotur själv endast i skyddsbehov. Men inte ens livvakterna verkar Kotur ha litat på fullt ut. I ett beslagtaget mejl till en av dessa skrev Kotur att mannen var en "usel råtta" som skulle mördas i fall han inte rättade sig efter Koturs spelregler. I rättegången har Kotur hävdat att detta inte skulle tolkas bokstavligt, men samtidigt lagt till:

- Jag måste försvara mig på nåt sätt.

En annan illustration av Rade Koturs ledarstil utgörs av en affisch som Kotur lät en av sina anställda ta fram. Affischen visar en bakbunden man med förbundna ögon som går på plankan från ett sjörövarskepp ovanför ett stim väntande hajar. Överst på affischen, som ingår i förundersökningsmaterialet, står "Who will be next?" och därunder visas fyra ansikten. Ett av dem tillhör den beskjutne "gudsonen".

När Krister Petersson i rätten bad Rade Kotur att förklara budskapet hade han svårt att svara. Till sist medgav han att avsikten varit att få sina underchefer att stanna kvar inom RKC.

- Det var jag som lärde upp dem och vi hade inte råd att förlora dem. Men det blev fel, det insåg jag sen. Det ska vara mjukare och snällare, därför skickade jag aldrig ut affischen.

En intressant fråga är förstås vad som nu hänt inom spelimperiet sedan Rade Kotur tvingats släppa sitt grepp. Enligt RKC:s man i Köpenhamn, "Pusher"-skådespelaren, är verksamheten över.

- Business has been closed since they took Rade, säger han till DN.

Kammaråklagare Erica Sommerfors som utrett de ekonomiska brotten i RKC är inte lika övertygad:

- Det finns indikationer på att verksamheten fortsätter, men vem som i så fall tagit över har jag inget svar på.

Fakta: Kotur hotas av livstids fängelse

Rättegången mot "Spelkungen" Rade Kotur inleddes i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal den 4 augusti och väntas pågå in i oktober.

Första delen gäller anstiftan till mord och mordförsök på två av Koturs konkurrenter, brott som kan ge fängelse på livstid.

Den andra delen rör grova skatte- och bokföringsbrott samt grovt dobbleri. Max­straffen här uppgår till sex respektive fyra års fängelse.

Enligt Ekobrottsmyndigheten omsatte Rade Kotur company, RKC, och andra bolag 463 miljoner kronor under perioden 2005–2007 genom 600 ille­gala spelmaskiner, varav 300 tagits i beslag. Vinsten uppskattas till 169 miljoner kronor. Merparten ska ha undanhållits redovisning.

Kotur anklagas personligen för att ha lurat staten på nära 24 miljoner kronor i utebliven skatt. Själv nekar han och säger att RKC sedan fler år ägs av någon annan och att han själv endast agerat rådgivare.

Var Rade Koturs förmodade förmögenhet finns är oklart. Hittills har endast tre bostadsrätter i Göteborg respektive Stockholm säkrats av Kronofogden tillsammans med en Rolex-klocka och mindre banktillgångar.

Mordförsöket i Fisksätra 2002:1.

Mordförsöket i Fisksätra 2002:
1. Det 44-åriga offret, som var "gudson" åt Rade Kotur, hade hamnat i onåd efter att ha hoppat av RKC för att starta eget.
2. I ett inspelat telefonsamtal gav Kotur 44-åringen ett ”vänskapligt råd”. Detta lydde: "Gå inte in i konflikter som du inte kan lösa."
3. Precis efter skottlossningen ringde en av Rade Koturs livvakter, som befann sig nära brottsplatsen, till Koturs mobiltelefon i England.
4. Rade Kotur hade 2004 låtit ta fram en affisch före­ställande en bunden man som gick på plankan från ett sjörövarskepp och hotade falla ner till väntande hajar. Intill fanns foton på 44-åringen och tre andra samt texten "Who will be next?".

Mordet i Skärholmen 2003:
1. Offret Ratko "Cobra" Djokic agerade beskyddare åt en av Koturs konkurrenter, företaget Automattjänst i Stockholm. Djokic hade även förmått näringsidkare att ta bort RKC:s spelautomater.
2. Kotur misstänkte, enligt vittnen, att Djokic varit inblandad då Koturs villa i Göteborg blivit beskjuten något år tidigare.
3. Kotur ordnade boende i Täby åt mördaren Nenad Misovic och två andra misstänkta gärningsmän strax före mordet.
4. I efterhand fick Nenad Misovic en utbetalning av RKC.
5. Koturs före detta livvakt har vittnat om att han betalat Misovic på Koturs uppdrag.

Bild

Rade Kotur, 55
Ägare till svenska RKC AB, brittiska RKC international Ltd, RKC Germany och flera andra spelbolag. Greps i England 2007. Åtalad för anstiftan till mord och mordförsök, grovt skattebrott, grovt dobbleri med mera. Kom till Sverige från Bosnie

Nenad Misovic, 35
Enligt åklagaren en av Rade Koturs lejda mördare. Greps 2005 på ett tåg i Europa. Dömd 2006 till livstid för mordet på Ratko Djokic i Skärholmen. Nu åtalad för mordförsök på 44-åringen här intill. Flydde hemlandet Serbien på grund av bro

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.