Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/pensionsmyndighetens-langa-handlaggningstider-anmals-till-jo/

Sverige

Pensionsmyndighetens långa handläggningstider anmäls till JO

Foto: Christine Olsson/ TT

Långa handläggningstider på Pensionsmyndigheten har gjort att drygt 12.000 pensionärer tvingas vänta på sina bostadstillägg. Nu anmäler PRO myndigheten till Justitieombudsmannen, JO. 

– Det är en förfärlig situation för så många människor, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg. 

Som Dagens Nyheter kunde rapportera under måndagen får endast 30 procent av ansökningarna om bostadstillägg beslut i tid. Minst 12.000 pensionärer väntar just nu på pengar och handläggningstiderna är upp till sex månader. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att situationen är oacceptabel och lovar att ”vi ska få ordning på det här”

Efter DN:s artiklar har nu Pensionärernas riksorganisation, PRO, anmält Pensionsmyndigheten till Justitieombudsmannen. 

– Det är en förfärlig situation för så många människor. Redan förra året slog vi larm när handläggningstiderna ökade och nu ser det ut att ha ökat ännu mer och då tycker vi att vi måste reagera skarpare, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Enligt både Pensionsmyndigheten och Annika Strandhäll är orsaken till de långa handläggningstiderna en informationskampanj för att få fler att söka bostadstillägg. Gensvaret blev större än förväntat och resulterade i över 20.000 fler ansökningar än normalt. Någon extra bemanning för att hantera ansökningar tillfördes dock inte. 

Enligt anmälan har Pensionsmyndigheten inte gjort vad den kunnat för att undvika de långa köerna.

”Pensionsmyndigheten har uppenbarligen inte planerat och eller prioriterat verksamheten utifrån den förutsedda ökningen av ansökningar, som har varit syftet med myndighetens informationskampanjer”, skriver PRO i anmälan.

PRO:s ordförande Christina Tallberg säger att många av de drabbade är ensamstående kvinnor.

– Bostadskostnaden är den stora kostnaden för varje pensionär och framför allt ensamstående pensionärer och då handlar det väldigt många gånger om kvinnor som har väldigt låga pensioner. Då betyder de här pengarna som man kan få i bostadstillägget väldigt mycket. 

Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson säger till DN att de beklagar de långa väntetiderna och att de redan anmälts flera gånger för de långa handläggningstiderna. 

– Vi är inte nöjda med våra handläggningstider. Vi förstår att anmälan görs och det har gjorts tidigare. JO har ett flertal pågående ärenden just när det gäller långsam handläggning av bostadstillägg, säger Lena Aronsson.