Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/personal-pa-utvalt-aldreboende-ska-coronatestas-i-pilotprojekt/

Sverige

Personal på utvalt äldreboende ska coronatestas i pilotprojekt

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Göteborgs stad ska, med start den här veckan, börja testa personal på Hammarhus äldreboende i Angered för att se vilka som smittats av det nya coronaviruset och inte. 

Testerna genomförs i samverkan med Västra Götalandsregionen. De som ska testas är personal som arbetar nära riskgrupper och som är hemma med lindriga symtom, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande

Målet är att snabbt kunna avgöra vilka som kan komma tillbaka till jobbet och vilka som fortsatt bör stanna hemma. 

”Vi börjar på ett äldreboende för att kunna utvärdera hur testrutinerna fungerar i mindre skala. Om allt funkar bra kan vi, efter facklig samverkan, börja med tester för medarbetare på fler ställen”, säger Babbs Edberg, stadsdelsdirektör i Centrum och ansvarig för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid-19, i pressmeddelandet. 

Västra Götalandsregionen har hittills klarat sig lindrigare undan än Stockholm när det gäller antalet döda och konstaterat smittade av covid-19. Den senaste sammanställningen från Folkhälsomyndigheten visar att 1.442 personer i regionen har bekräftats vara smittade. 81 personer har dött.

Läs också: Så ska Göteborg hålla smittan borta från äldreboenden