Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/personal-pa-utvalt-aldreboende-ska-coronatestas-i-pilotprojekt/

SVERIGE

Personal på utvalt äldreboende ska coronatestas i pilotprojekt

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT

Göteborgs stad ska, med start den här veckan, börja testa personal på Hammarhus äldreboende i Angered för att se vilka som smittats av det nya coronaviruset och inte.

Testerna genomförs i samverkan med Västra Götalandsregionen. De som ska testas är personal som arbetar nära riskgrupper och som är hemma med lindriga symtom, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Målet är att snabbt kunna avgöra vilka som kan komma tillbaka till jobbet och vilka som fortsatt bör stanna hemma.

”Vi börjar på ett äldreboende för att kunna utvärdera hur testrutinerna fungerar i mindre skala. Om allt funkar bra kan vi, efter facklig samverkan, börja med tester för medarbetare på fler ställen”, säger Babbs Edberg, stadsdelsdirektör i Centrum och ansvarig för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid-19, i pressmeddelandet.

Västra Götalandsregionen har hittills klarat sig lindrigare undan än Stockholm när det gäller antalet döda och konstaterat smittade av covid-19. Den senaste sammanställningen från Folkhälsomyndigheten visar att 1.442 personer i regionen har bekräftats vara smittade. 81 personer har dött.

Läs också: Så ska Göteborg hålla smittan borta från äldreboenden

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt