Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/personer-med-fetma-klassas-som-riskgrupp-for-covid-19/

SVERIGE

Personer med fetma klassas som riskgrupp för covid-19

Den som hör till en riskgrupp ska följa Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smitta.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Personer med BMI över 40 räknas som riskgrupp gällande covid-19. Det framgår i en ny utredning från Socialstyrelsen.

– Riskfaktorerna är inte orsaken till sjukdomen, men det kan vara sådant som ökar risken att man blir extra sjuk, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, till DN.

”Rapporterade data talar för att kraftig övervikt och fetma är en oberoende riskfaktor för allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19. Den viktnivå som förekommer i rapporter är BMI 40 och däröver,” skriver Socialstyrelsen i en utredning som presenterades för regeringen på fredagen.

Riskgrupper löper enligt Socialstyrelsen förhöjd risk för att få en mer allvarlig form av sjukdomen covid-19.

– I det här uppdraget som vi har fått så handlar det om att se om det finns några grupperingar av människor som har en större risk att bli allvarligt sjuka eller avlida av covid-19.

För att ta fram riskgrupper har utredarna tittat på de vetenskapliga publikationer som finns hittills och de bedömningar som myndigheter gjort i andra länder:

– Och då hittar vi det som Folkhälsomyndigheten pekar på sedan tidigare: som hjärt- kärlsjukdom, diabetes men också till exempel fetma. Och då är det alltså kraftig fetma som finns rapporterat om, säger Urban Nylén, läkare och medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen om utredningen.

Den data som använts för att identifiera riskgrupperna kommer från andra länder - mestadels från Kina, säger Urban Nylén.

– Från Sverige finns egentligen ingen säker data ännu alls. Det kommer att komma men finns inte sammanställt än.

Varför har personer med fetma inte klassats som riskgrupp tidigare?

– Det är väl så att det behövs ett antal sjukdomsfall, observation över tid och sammanställning av data innan det klarnar.

Han poängterar samtidigt att riskfaktorerna inte är orsaken till sjukdomen, utan att det handlar om riskhöjare som förekommer oftare hos dem som blir svårt sjuka.

– Men det är inte som att alla som är svårt sjuka eller avlider har någon av de faktorerna. Det finns de som är friska, unga och pigga som drabbas hårt ändå. Riskfaktorerna är inte orsaken till sjukdomen, men det kan vara sådant som ökar risken att man blir extra sjuk, säger Urban Nylén.

På torsdagen flaggade statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med DN för att personer med fetma skulle kunna komma att klassas som riskgrupp.

– När vi har analyserat vårt svenska patientmaterial lite bättre så tror jag mycket väl att det här kommer att dyka upp som en riskgrupp, sade han då till DN.

Anders Tegnell pekade då på att personer med fetma också löper större risker när det kommer till intensivvård.

– Det handlar om att man får mindre lungvolym och svårare att expandera lungorna på grund av tryck mot lungorna. Det är rent mekaniskt ett problem.

Socialstyrelsens utredning presenterades för regeringen på fredagen. Urban Nylén säger att den som hör till en riskgrupp ska följa de råd som Folkhälsomyndigheten tagit fram för hur man ska minska risken för att bli smittad.

Men klassificeringen är också ett underlag för Socialdepartementet.

– Det är en pusselbit för deras arbete med att fundera på om man ska få ersättning för att inte gå till arbete om man tillhör en riskgrupp. Hur de kommer hantera det här vet inte vi, säger Urban Nylén.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt