Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Personer med svåra trauman nekas vård

Nekad vård trots remiss, eller flera års väntetid. Det är verkligheten för många patienter med svåra psykologiska trauman. På specialist­mottagningarna som ska hjälpa dem råder akut platsbrist. ”Det kan leda till allvarliga konsekvenser och stort lidande”, säger Socialstyrelsens utredare Peter Salmi.

I Sverige finns det bara ett fåtal psykiatriska specialistenheter som ska behandla personer med posttraumatisk stress (PTSD). PTSD är ett ofta allvarligt psykologiskt tillstånd som kan drabba den som utsatts för farliga och traumatiserande situationer.

Den som drabbas kan behöva omfattande specialistvård under lång tid. Men nu larmar trauma­enheterna själva om att vården inte fungerar som den ska.

En del patienter måste vänta upp till två år på att få vård. Andra nekas vård direkt, trots att de har remiss.

– Vi kommer vara tvungna att sätta remisstopp i mars eller april. Det är för många personer som behöver vård, vi kan inte ta emot alla, säger Luis Ramos Ruggiero på Kris- och traumacentrum, som har avtal med Stockholms landsting.

DN har tidigare rapporterat om hur Röda korset och flera kommuner slagit larm om att psykvården för traumatiserade flyktingar funge­rar dåligt. På Kris- och traumacentrum i Stockholm är många patienter flyktingar, men också andra personer med akuta trauman.

– Det kan vara personer som råkat illa ut som barn, utstått grovt våld under många år eller utsatts för övergrepp, säger Luis Ramos Ruggiero

– De söker sig till psykiatrin som ofta saknar resurserna eller kunskapen som krävs för en PTSD-behandling. Därför skickas de till oss, men vi kan inte ta emot alla och skickar tillbaka dem. Det blir en rundgång, där patienter skickas fram och tillbaka.

Enligt Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, förekommer PTSD hos en till tre procent av befolkningen.

Det motsvarar alltså mellan drygt 94.000 och 280.000 personer i Sverige.

På elva år har antalet vårdplatser inom den specialiserade psykiatriska vården minskat från 5.218 år 2001 till 4 384 platser år 2012.

Att det är svårt att få specialistvård bekräftas av de andra PTSD-enheter som DN har talat med. I Örebro får patienter vänta mellan 13 och 14 månader på behandling. På väntelistan står närmare 100 personer.

– Antalet patienter har ökat kraftigt de senaste åren, samtidigt som resursfördelningen väl har varit lite optimistisk. Man måste ha klart för sig att det här är en svårbehandlad grupp som ofta har varit med om förfärliga saker. Det kan ta lång tid att bearbeta, säger verksamhetschefen Jan Blomqvist.

På många håll vet man inte vad man ska göra av patienter med svår PTSD. I Göteborg finns det en enhet, men den är enbart riktad mot flyktingar med krigstrauman. Trots det försöker många skicka andra patienter dit.

– Vi har blivit kontaktade av några av de personer som utsattes för övergrepp på fosterhem när de var små. De borde naturligtvis få vård, men här hamnar de mellan stolarna. Det känns verkligen inte bra, säger enhetschef Britt Tallhage.

En del personer som inte får plats i Göteborg söker sig till PTSD-mottagningen i Borås. Men där måste vuxna patienter vänta i två år innan de får behandling.

Socialstyrelsen har tidigare uppmärksammat den dåliga tillgången till psykologisk behandling i Sverige. Myndigheten anser att bristen på specialistvård kan få allvarliga konsekvenser.

– PTSD kan vara ett väldigt svårt tillstånd som måste behandlas. Tvingas man gå med det i flera år kan det innebära stort lidande, säger myndighetens psykiatriska utredare Peter Salmi.

Han säger att grundproblemet är att det råder brist på specialiserade psykologer.

Vårdplatser, specialiserad psykiatrisk vård

2001: 5 218
2002: 4 850
2003: 4 606
2004: 4 507
2005: 4 347
2006: 4 477
2007: 4 467
2008: 4 429
2009: 4 489
2010: 4 457
2011: 4 443
2012: 4 384
Källa: Sveriges kommuner och landsting

Situationen på olika håll i landet

• Kris- och traumacentrum i Stockholm: Remisstopp under förra året. Kommer införa nytt stopp i mars eller april. Sade nej till ett 50-tal patienter förra året.
• Avdelningen centrum för trauma i Karlstad: Väntetid tre månader för bedömning, och över sex månader för behandling.
• Kris- och traumamottagningen i Göteborg: Tar endast emot flyktingar. Den hade en ökning av patienter med 30 procent förra året.
• Traumagruppen i Örebro: Närmare 100 personer på väntelistan, med en kötid på 13 till 14 månader.
• PTSD-mottagningen i Borås: Väntetid på två år för vuxna. Minsta väntetid för barn och unga är minst tre månader.
• Röda korset: Röda korset hjälper flyktingar med PTSD över hela landet. I januari larmade de om att de inte klarade den stora ökningen av flyktingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.