Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/peter-hultqvist-kraftnatet-mal-for-frammande-makt/

Sverige

Peter Hultqvist: Kraftnätet mål för främmande makt

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Foto: Alexander Mahmoud

Efter DN:s avslöjande om säkerhetsbrister hos Svenska Kraftnät varnar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för att främmande makt är intresserade av att kartlägga kraftnätet. Medvetenheten om riskerna för infrastrukturen måste ökas, säger försvarsministern. 

Mikael Holmström
Rätta artikel

I mars 2016 slog Säkerhetspolisen, Säpo, larm i DN om att Ryssland via sina agenter kartlägger samhällsviktig infrastruktur i Sverige. Ett specifikt mål är elkraftnätet.

Elkraftanläggningar söks upp av ryska underrättelseofficerare och företag etableras för att infiltrera den svenska marknaden. Det sker som en del av ryska krigsförberedelser mot Sverige, enligt Säpo.

– Energi- och telekommunikationer är de sektorer vi är mest oroade för. Det gäller insteg för att kunna påverka överföringssystem, avlyssna eller störa telekommunikationer, sade Wilhelm Unge, chefsanalytiker vid Säpos kontraspionage.

Myndigheten Svenska kraftnät arbetar med att bygga upp en robust elförsörjning för att överföra elkraft mellan olika delar av landet. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, saknar viktiga verksamheter reservkraft och kan slås ut helt vid ett elavbrott.

Svenska kraftnät är alltså en nyckelaktör i Sveriges elförsörjning. Som DN avslöjat har myndigheten anställt chefer utan ordentlig säkerhetsprövning. Det gäller befattningar i säkerhetsklass 1, den högsta klassen för rikets säkerhet, enligt regeringsbeslut.

Säpo har sagt att det finns ett intresse från främmande makt att kartlägga kraftsystemen?

– Ja, så är det. Det är ett faktum att det finns den typen av intresse för vår infrastruktur i ett bredare perspektiv, men också för kraftnäten, bekräftar Peter Hultqvist. Han tillägger:

– Det vi måste dra slutsater av att det här är en del av det nya säkerhetspolitiska läget och den nya säkerhetspolitiska situationen. Och därför är det väldigt viktigt att vi har regelverk, uppföljning och annat som fungerar på ett sådamt sätt att vi kan kontrollera svenska intressen, säger försvarsministern.

Efter försvarsbeslutet 2015 började Sverige att bygga upp ett nytt totalförsvar. Sedan 2016 har hundratals tjänstemän vid 46 civila myndigheter utbildats vid hemliga kurser. De har genomförts av Försvarshögskolan. Överst på listan av de myndigheterna som utbildats står Svenska kraftnät.

Alla myndigheter i totalförsvaret har ju informerats om riskerna. Är medvetenheten om riskerna fortfarande för svag?

– Vi behöver jobba med medvetenhetsfrågorna kontinuerligt och långsiktigt. Men vi måste också jobba med regelverk och lagstiftning, svarar försvarsministern.

Svenska kraftnät lyder under miljö- och energidepartementet. Försvarsministern hänvisar konkreta frågor om myndighetens agerande till samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S).