Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Peter Hultqvist utsatt för rysk lögnattack

I det nya informationskriget har försvarsminister Peter Hultqvist utsatts för två lögnattacker. En av dem har spårats till Ryssland.

– Man blir förbannad, säger ministern som för första gången kommenterar falsarierna.

Som DN rapporterade på tisdagen utsätts Sverige för allt mer desinformation och propaganda från Ryssland.

En av måltavlorna är försvarsminister Peter Hultqvist (S).Två gånger i år har han varit utsatt för falsarier på internet och i sociala medier.

Peter Hultqvist har tidigare inte kommenterat dessa händelser, men berättar nu för DN hur det känts att vara måltavla för attackerna.

– Man blir förbannad. Jag blev först irriterad över att vi behöver lägga ner tid och arbete på att dementera falska aktiviteter där någon enbart är ute för att sabotera vårt arbete. Men samtidigt borde man egentligen inte bli upprörd, för tyvärr är det så här verkligheten ser ut i dag, säger Peter Hultqvist.

Foto:

Den första händelsen inträffade på lördagsmorgonen den 21 februari. En tysk webbsida för lokalnyheter rapporterade att Sverige skulle exportera artilleripjäser av typen Archer till kriget i Ukraina.

Hultqvist utpekades som ansvarig för dunkla vapenaffärer och ”beviset” var ett brev där ministern gratulerade chefen för BAE Systems Bofors till denna kanonorder.

Det falska brevet på departementets brevpapper, prytt med Hultqvists namnteckning, spreds på mikrobloggen Twitter. Peter Hultqvist berömmer sin ”alerta och kunniga personal” som snabbt upptäckte och dementerade historien.

– Men det var ändå så att journalister ringde och det krävdes en hel del förklaringar om varför brevet verkligen var ett falsarium. Och trots att vi fått stopp på det i Sverige har brevet senare dykt upp på olika ställen i världen som något sorts belägg för att vi håller på med saker som vi inte håller på med.

Det falska brevet har spårats till Sankt Petersburg?

– Ja, det är så långt jag vet. Det är den uppgift jag fått, bekräftar Peter Hultqvist. Han vet dock inte vem i Ryssland som legat bakom falsariet.

Nästa händelse inträffade den 16 september. Då välkomnade Peter Hultqvist på ett officiellt konto nya följare på Twitter.

Men kontot var falskt och försvarsdepartementet gick åter ut med en dementi och kontaktade företaget bakom Twitter som inom två timmar raderade kontot.

– Vad jag förstår var kontot också kopplat till följare framför allt inom medievärlden. Syftet var att lägga saker i min mun som sedan skulle spridas. Effekten hade ju blivit ett omedelbart genomslag för fel aktig eller vriden information. Hade inte vi upptäckt det hade det kunna pågå ett tag, säger Peter Hultqvist.

– Det här en ny arena där man driver desinformation och propaganda och det är vi inte förberedda och rustade för. Här har vi en oerhört stor förbättringspotential. Under det kalla kriget hade vi ju Styrelsen för psykologiskt försvar som hanterade den tidens informationskrigföring men den lades ju ned, säger Peter Hultqvist.

Han var själv krigsplacerad i det psykologiska försvaret för Övre Norrland på 1980-talet.

– Det är numera så väldigt lätt att sprida saker på nätet – oavsett om de är sanna, falska eller halvsanna. Man måste göra människor medvetna om att den här dimensionen existerar, påpekar försvarsministern.

Riksdagen slog i somras fast att Sverige behöver ”ett psykologiskt försvar anpassat efter dagens förhållanden”.

– Det fastslås att vi måste göra något och vi kommer från regeringens sida att återkomma med förslag hur vi ska göra, men vi är inte där än. Det viktiga är inte en myndighet, det viktiga är att vi hittar ett sätt att arbeta med detta som är effektivt, understryker Hultqvist.

Chefen för Natos centrum för strategisk kommunikation, Janis Sarts, sade i tisdagens DN att en främmande makt underblåser rädsla och främlingsfientlighet inom EU.

– Jag kan bara konstatera att det här stämmer väl med hur informationskrig i stora drag går till. Ett av syftena är ofta att skapa split och splittring, kommenterar Peter Hultqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.