Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Peter Wolodarski: I dag slår DN ett slag för läsandet

En flicka satt på tunnelbanan och läste Dickens ”David Copperfield”. Olof Lagercrantz, DN:s mångårige chefredaktör, böjde sig fram och frågade hur hon föreställde sig Davids drag. ”Jag vet hur han ser ut”, svarade hon. ”Det finns en bild i boken”.

Det finns lika många Davidbilder som det finns Dickensläsare. Läsandet är inte enkelriktat. Det är ett ständigt samspel, som kan ta de mest oväntade stickspår. En författare klarar sig i bokstavlig mening inte utan läsare. Samma sak kan sägas om en tidning.

DN har under sin 150-åriga historia levt på läsares berättelser, fantasier och argument. En felaktig idé om tidningen är att det finns en enda utgåva, uppfattad av alla på samma sätt, som skapas i ett höghus utan kontakt med omvärlden.

I dag ägnar vi en stor del av DN åt att slå ett slag för läsning. Av egenintresse, skulle någon kunna säga. Men vårt viktigaste motiv är övertygelsen om att alla gynnas, särskilt de som tidigt får chansen att tränga in i bokstävernas värld.

Samtidigt har böcker aldrig varit en enkel biljett till paradiset. Genom historien har det skrivna använts för att sprida hat och farliga idéer. De som försöker framställa läsare som finare människor än andra gör boken en väldig otjänst.

Men rätt använd kan litteratur göra att vi bättre förstår oss själva – och andra.

”Det måste vara ett behov verkande inifrån som driver läsning”, skriver Olof Lagercrantz i sin bok ”Om konsten att läsa och skriva”. Det är ord med lång hållbarhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.