Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 09:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/piloter-beordras-till-afghanistan-1/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Piloter beordras till Afghanistan

Försvaret har gett helikopterpersonal order om att tjänstgöra i Afghanistan. Det är första gången den internationella tjänstgöringsskyldigheten tas i bruk.

Den 1 april ska två helikoptrar med sjukvårdsförmåga vara på plats i Afghanistan. Införskaffning av utrustning och ombyggnad av de två Superpuma-helikoptrarna har tagit betydligt längre tid än väntat. Att helikopterpersonalen nu beordras åka till Afghanistan handlar inte om att den inte vill, enligt överste Magnus Westerlund, chef för helikopterflottiljen. De har varit aktuella länge för att tas ut till insatsen.

- Men de är ambitiösa och vill kunna lösa alla uppgifter och känt att de inte haft tillräckliga resurser för det till den 1 april. Det har gjort att man varit tveksam och lett till att vissa ställt sin plats till förfogande, säger Westerlund till TT.

Efter ordern är dock alla inställda på att åka, enligt honom.

Om några veckor ska förbandets kapacitet utvärderas och därefter ska Försvarsmakten bestämma vilka uppgiftsbegränsningar styrkan ska ha när den lämnas över till den internationella Isaf-insatsen i Afghanistan.

Totalt omfattar styrkan omkring 100 man. De ska dock avlösa varandra, vilket innebär att omkring 30 man i taget kommer att vara på plats i Afghanistan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.