Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pirater ”signalspanade” på FRA

Foto: Privat

Piratpartiets privatspaning på FRA fick ett snabbt slut på tisdagen. Några minuter efter det att de plockat fram sin antenn dök vakterna upp.

Piratpartiets ungdomsförbund försökte på tisdagen väcka nytt liv i debatten kring FRA och den svenska signalspaningen genom att köra ut till Lovön där de parkerade några hundra meter från Försvarets radioanstalts inhägnade område.

I skåpbilen fanns en parabolantenn och, enligt Ung Pirat, någon form av registreringsutrustning.

– Men vi hann bara öppna dörrarna och sätta upp antennen innan två beväpnade vakter kom och stoppade oss. De kollade id, filmade och kontrollerade bilen, säger Gustav Nipe som är förbundsordförande för Ung Pirat. 

Efter 45 minuter fick piratpartisterna lämna platsen.

– Då hade vi fått veta att om vi kopplade in antennen så skulle de gripa oss och ta in oss för förhör, säger Nipe.

På FRA tar man händelsen med visst lugn.

– De utnyttjade bara sina demokratiska rättigheter att uttrycka sina åsikter om vår verksamhet, de gjorde inget som vi har problem med, säger Anni Bölenius, informationschef på FRA.

Anni Bölenius påpekar att FRA:s verksamhet är godkänd av regering och riksdag och att de följer de lagar som finns. Något som Gustav Nipe ifrågasätter:

– Vi menar att om de själva hade rent mjöl i påsen så borde det inte göra något om vi lyssnade på FRA:s verksamhet. Men det är ju tveksamt om FRA har det. Enligt Edward Snowden sysslar FRA med aktiv signalspaning och tar sig in i andras datorer.

Anni Bölenius undviker att svara på vad som skulle ha hänt om piraterna hade kopplat in sin antenn och börjat lyssna:

– Nu gjorde de ingen skada utan förde fram en fråga som ligger dem varmt om hjärtat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.