Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pisas projektledare: ”Finns säkert i andra länder också”

Magnus Oskarsson.
Magnus Oskarsson.

Det är viktigt att provet utvärderas, säger Pisas projektledare i Sverige, Magnus Oskarsson. Han är medveten om att det kan finnas omotiverade elever, men tror inte att det är orsaken till att Sverige rasar i rankning.

Pisa genomförs av ett stort antal länder i världen. Det är Mittuniversitetet som ansvarar för att genomföra proven i Sverige.

Hur ser du på att många elever struntade i att göra sitt bästa på Pisa-provet?

– Vi är medvetna om att det kan finnas elever som inte är motiverade när de skriver provet. De nordiska länderna har lagt in extrafrågor där vi nu försöker undersöka det som kallas för provmotivation. Med den enorma betydelse som Pisa får är det förstås en jätteviktig fråga, säger Magnus Oskarsson.

Han tror att det är viktigt att ta hänsyn till faktorn när Pisa-resultaten används. Men hans bedömning är att bristande motivation inte är orsaken till att Sverige rasar i mätningen.

– Även om det finns som en faktor – en ”bias” – så tror vi knappast att det är det som är orsaken till att vi tappar så mycket nu. Vi har inte sett några stora skillnader i provmotivation nu jämfört med för tio år sedan. Effekterna finns och har säkert funnits tidigare. De finns säkert i andra länder också.

Hur ser du på att det samtidigt skrivs många fler nationella prov nu än tidigare?

– Javisst. Så är det. År 2003 presterade vi ganska bra i Pisa. Men det fanns en hypotes om varför vi inte presterade ännu bättre då. Den var att svenska elever inte hade någon provvana.

Har ni gjort liknande datakörningar som de som DN nu har gjort?

– Eleverna är avidentifierade. Vi förstör all koppling. Vi har inte tillgång till deras personnummer, så det har inte varit möjligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.